ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχέσεις που κάνουν κύκλους και δεν καταλήγουν κάπου...

13 Νοεμβρίου 2020, 18:00

images

Οι «κυκλικές σχέσεις» είναι μια συνηθισμένη πρακτική που όπως αναφέρει μια έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε 279 ομόφυλα και 266 ετερόφυλα ζευγάρια, αφορά το 1/3 των σχέσεων κάθε είδους. Αλλά ποιες σχέσεις ονομάζονται "κυκλικές"; 

Είναι αυτές στις οποίες οι άνθρωποι τείνουν να επιστρέφουν στην ίδια σχέση, ακόμα κι όταν δείχνει να μην μπορεί να οδηγήσει κάπου. Πολλές έρευνες έχουν αναζητήσει τους λόγους που αυτό συμβαίνει και καταλήγουν σε κάποιες πιθανές απαντήσεις:

– Οι σχέσεις με ιστορικό χωρισμών δεν είναι καλύτερης ποιότητας από τις μη κυκλικές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κυκλικές σχέσεις έχουν συνήθως υποδεέστερη ποιότητα από εκείνες που λήγουν οριστικά και αμετάκλητα.

– Το ενδιαφέρον για τον πρώην σύντροφο οδηγεί σε επανασύνδεση λόγω νοσταλγίας και όχι απαραίτητα αγάπης.

– Κάποιοι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε τέτοιες σχέσεις καλύπτουν ψυχολογικές και συναισθηματικές ανάγκες για οικειότητα, συναισθηματική και σεξουαλική ικανοποίηση.

– Μια μελέτη σε 200 άτομα που βρίσκονταν σε σχέση (οι μισοί από τους οποίους σε κυκλική) δεν βρήκε ενδείξεις που να αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερες ή λιγότερες πιθανότητες να είναι σε μια κυκλική σχέση ανάλογα με το είδος της προσκόλλησης που έχουν προς το σύντροφό τους. Άρα η επανασύνδεση δεν έχει να κάνει με τον ψυχολογικό "σύνδεσμο".

– Η μοναξιά είναι ισχυρό κίνητρο. Για κάποιους ανθρώπους, η επιθυμία τους να μην είναι μόνοι αποτελεί ισχυρό κίνητρο για να επιστρέψουν στον πρώην σύντροφό τους.

– Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε σχέσεις χωρισμού-επανασύνδεσης αξιολογούν περισσότερο το πάθος και το σεξουαλικό στοιχείο στη σχέση τους σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. 

– Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις σχέσεις ως προσπάθεια εύρεσης της "αδελφής ψυχής" ενώ άλλοι πιστεύουν ότι οι σχέσεις εξελίσσονται με την προσωπική προσπάθεια. 

Σχετικά Άρθρα