ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχέσεις, οσμή σώματος και διατροφικές συνήθειες: Πώς συνδέονται

10 Νοεμβρίου 2025, 18:00

images

Ο καθένας από εμάς έχει ένα διαφορετικό άρωμα σώματος, σαν δακτυλικό αποτύπωμα. «Οι έρευνες των τελευταίων δεκαετιών έχουν αποκαλύψει ότι η οσμή διαμορφώνεται από τα γονίδια, τις ορμόνες, την υγεία και την υγιεινή μας», λέει ο Craig Roberts, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Stirling στη Σκωτία. Ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά τρόπο που μυρίζουμε είναι οι διατροφικές μας επιλογές και συγκεκριμένα, η κατανάλωση αλκοόλ και καφέ.

Το αλκοόλ, ειδικά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και σε τακτά χρονικά διαστήματα, λέει η Lina Begdache, επίκουρη καθηγήτρια Υγείας και Ευεξίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Binghamton, μπορεί να προκαλέσει κακοσμία τόσο από το γαστρεντερικό σωλήνα όσο και από τους ιδρωτοποιούς αδένες. Όταν το αλκοόλ περνάει στο πεπτικό μας σύστημα, διασπάται μέσα στο συκώτι, απελευθερώνοντας μια ένωση που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, μια τοξική ένωση, η οποία έχει μια έντονη, μυρωδιά. Μάλιστα, επειδή το αλκοόλ μάς αφυδατώνει και μειώνει την έκκριση σάλιου, επιτρέπει την ανάπτυξη περισσότερων βακτηρίων στο στόμα μας, προκαλώντας κακοσμία του στόματος.

Μελέτη παρατήρησε, για παράδειγμα, ότι, από τα 235 άτομα, τα άτομα που κατανάλωναν αλκοόλ καθημερινά ήταν πιο πιθανό να εμφανίζουν κακοσμία του στόματος και να έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις πτητικών ενώσεων θείου στην αναπνοή τους.

Η καφεΐνη που βρίσκεται στον καφέ και το τσάι μπορεί να διεγείρει τους αποκρινείς αδένες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή ιδρώτα σε περιοχές όπως οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα. Αυτή η αυξημένη παραγωγή ιδρώτα μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων, οδηγώντας ενδεχομένως σε ισχυρότερη οσμή, λέει η διατροφολόγος Kerry Beeson. Επιπλέον, μια μελέτη έδειξε ότι μόρια καφεΐνης μπορούν να βρεθούν και στον ιδρώτα - αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με το αν η ίδια η καφεΐνη επηρεάζει την οσμή του σώματος.

Η μυρωδιά είναι μόνο 1 από μια τεράστια γκάμα παραγόντων που επηρεάζουν το πόσο ελκυστικοί είμαστε για τους συνανθρώπους μας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, «αν όχι αδύνατο», να απομονώσουμε τις επιδράσεις της μυρωδιάς από αυτά τα άλλα κοινωνικά στοιχεία, όπως το πώς φαίνονται, συμπεριφέρονται και μιλάνε οι άνθρωποι, λέει ο Ρόμπερτς.

Ωστόσο, ακόμη και η επιστήμη έχει καταλήξει σε αντικρουόμενα ευρήματα. Για παράδειγμα, ο Jan Havlíček, ο οποίος μελετά την ανθρώπινη ηθολογία και τη χημική επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Τσεχική Δημοκρατία, διεξήγαγε επίσης ένα πείραμα όπου άνδρες αξιολόγησαν γυναίκες με βάση την οσμή του ιδρώτα τους, αφού ορισμένες γυναίκες έτρωγαν κανονικά και άλλες νήστευαν για 48 ώρες. Ενώ δεν υπήρχε μεγάλο χάσμα μεταξύ των ομάδων, οι γυναίκες που νήστευαν είχαν πιο ελκυστικό άρωμα από τις γυναίκες που δεν το έκαναν. «Αυτό ήταν και πάλι κάτι που δεν περιμέναμε», λέει ο Havlíček.

Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα. Μάλιστα, ενώ ο ιδρώτας σας μπορεί να μυρίζει καλύτερα, μια μελέτη του 2018 στην Ελβετία διαπίστωσε ότι η νηστεία έκανε την αναπνοή των ανθρώπων να μυρίζει χειρότερα.

Αν μη τι άλλο, η συνεχής έκπληξη που προκαλείται από τα αποτελέσματα της μελέτης τους έχει οδηγήσει ερευνητές όπως τους Roberts και Havlíček στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ακόμη μία σαφής απάντηση για το πώς το φαγητό επηρεάζει την οσμή και την αντίληψη του σώματός μας.



Σχετικά Άρθρα