ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σωστή διατροφή για καλύτερες επιδόσεις...

01 Δεκεμβρίου 2020, 18:00

images

Μια νέα μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open, έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες μέσης ηλικίας και σε ηλικιωμένους.

Όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας, χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος «η καλή και δυνατή στύση οδηγεί σε καλό σεξ και με δεδομένο ότι οι σεξουαλικές επιδόσεις συνδέονται άμεσα με την αυτοπεποίθηση των ανδρών, κάθε τρόπος, που μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή της στυτικής δυσλειτουργίας, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτος. Η υγιεινή διατροφή και ειδικά η μεσογειακή βοηθάει στη βελτίωση της γενικότερης υγείας και έχει διαπιστωθεί ότι, πράγματι, προσφέρει στους άνδρες επαρκή παραγωγή τεστοστερόνης, δυνατή στύση και υγιές σπέρμα».

Τη μελέτη διεξήγαγαν ερευνητές των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και συνάδελφοί τους του Χάρβαρντ. Ανέλυσαν στοιχεία από 21.469 άνδρες με μέση ηλικία τα 62 έτη. Από αυτούς, μέσα σε δέκα χρόνια, διαγνώστηκαν με προβλήματα στη στυτική λειτουργία 968 άνδρες ηλικίας ως 60 ετών, 3.703 άνδρες ηλικίας από 60 έως 70 ετών και 4.793 άνδρες άνω των 70 ετών.

Και όπως αποδείχτηκε, οι άνω των 60 ετών που ακολουθούσαν το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, είχαν κατά μέσο όρο 18% μικρότερο κίνδυνο προβλημάτων στύσης, ενώ ο κίνδυνος ήταν κατά 7% μειωμένος για τους άνδρες άνω των 70 ετών.

«Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ των ανδρών, το οποίο, μάλιστα, εμφανίζεται όλο και πιο συχνά από τη μέση προς την τρίτη ηλικία», διευκρινίζει ο κ. Ρόκκας. Και συνεχίζει: «Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι οι άνδρες, που προσέχουν τη διατροφή τους, που διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, που δεν καπνίζουν, που καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο, που ελέγχουν το άγχος τους και που βρίσκουν χρόνο να ασκούνται τακτικά, έχουν γενικά καλύτερη υγεία. Η καλή καρδιαγγειακή υγεία εγγυάται την καλή σεξουαλική υγεία».


Σχετικά Άρθρα