ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στυτική δυσλειτουργία: Ανάγκη διερεύνησης από διάφορους γιατρούς

27 Αυγούστου 2021, 18:00

images

Οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμα και πρόωρου θανάτου. Αυτό υποστηρίζουν Κινέζοι επιστήμονες σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Nanchang και δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine.

Οι ερευνητές έκαναν ανασκόπηση σε 25 μελέτες με δείγμα 154.794 ανδρών και ανακάλυψαν ότι όσοι αντιμετώπιζαν δυσκολία στην επίτευξη ή στη διατήρηση της στύσης είχαν 59% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν κανένα πρόβλημα στύσης. Επίσης, η στυτική δυσλειτουργία αύξανε τον κίνδυνο των ανδρών για εγκεφαλικό επεισόδιο (34%) και πρόωρο θάνατο (33%). Οι κίνδυνοι αυτοί, μάλιστα, ήταν μεγαλύτεροι για τους άνδρες άνω των 55 ετών και τα άτομα με διαβήτη, τους καπνιστές.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια πάθηση που αφορά τουλάχιστον 100 εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως, κι αυτός ο αριθμός προβλέπεται να αυξηθεί στα 300 εκατομμύρια μέχρι το 2025. Την ίδια στιγμή, οι καρδιακές παθήσεις ευθύνονται για το 25% των θανάτων στη Μεγάλη Βρετανία και  τις ΗΠΑ.

Η ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ Wenxiong Zhang ανακάλυψαν έναν ισχυρό συσχετισμό μεταξύ στυτικής δυσλειτουργίας και καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Ταυτόχρονα μεταξύ των ευρημάτων ήταν ότι οι άνδρες που έπασχαν από στυτική δυσλειτουργία για λιγότερα από 7 χρόνια, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο από όσους αντιμετώπιζαν το πρόβλημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η στυτική δυσλειτουργία συνδέεται ως γνωστόν με την κατάθλιψη, η οποία με τη σειρά της μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Σχετικά Άρθρα