ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο σεξ και τις σχέσεις είναι χρήσιμο να συμβιβαζόμαστε;

18 Νοεμβρίου 2022, 18:00

images

Μεγαλώνουμε ακούγοντας τους μεγαλύτερους να λένε ότι "δεν υπάρχει τέλεια σχέση και πρέπει να συμβιβαζόμαστε", βλέποντας άνδρες και γυναίκες να μαλώνουν συνεχώς αλλά να παριστάνουν το αγαπημένο ζευγάρι, και τις γιαγιάδες να μάς προτρέπουν να παντρευτούμε μικροί! Τελικά τι εννοούν όλοι οι άνθρωποι που μάς αγαπούν; Ότι πρέπει να βρούμε το συντομότερο κάποιον/α που απλά έχει καθαρό ποινικό μητρώο και να παντρευτούμε με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς να θεωρούμε προαπαιτούμενο το "ταίριασμα"; 

Ο φόβος μην μείνουμε μόνοι είναι τόσο βαθιά ριζωμένος σε κάποιες κουλτούρες, όπως η ελληνική, που υπερνικούν ακόμα και την αγωνία των γονέων να δουν ευτυχισμένα τα παιδιά τους. Επί της ουσίας πιστεύουν ότι όποιος δεν έχει παντρευτεί, είναι σίγουρα δυστυχισμένος. Ενώ όποιος/α παντρεύεται, έχει την ευτυχία εξασφαλισμένη.

Κάθε ώριμος ενήλικας αντιλαμβάνεται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι η προσωπική ευτυχία δεν συνδέεται με το γάμο αλλά με τις συνθήκες ζωής και την προσωπική ισορροπία. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί σχέσεων δίνουν σε όσους έχουν απορίες για το θέμα μία γενική κατεύθυνση σκέψης και πρακτικής:

- Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τι χρειάζεται για να ευτυχίσει και τι θέλει γενικά να επιτύχει στη ζωή του. Μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Άλλοι ευτυχούν επειδή είναι πολύτεκνοι ενώ άλλοι δεν μπορούν να ελέγξουν τα νεύρα τους έχοντας ένα μόνο παιδάκι. Ομοίως, άλλοι τα βγάζουν πέρα με απαιτητικές καριέρες όλο κίνηση και άγχος κι άλλοι δεν καταφέρνουν καν να εργαστούν σε ένα γραφείο με περιορισμένες αρμοδιότητες. Ο κανόνας νούμερο 1 είναι λοιπόν η αυτογνωσία και η αποδοχή του εαυτού μας με τις ιδιαιτερότητές του.

- Δεύτερον πρέπει να αντέχουμε την παρέα με τον εαυτό μας. Δηλαδή να μπορούμε να είμαστε και μόνοι μας. Να μην αναζητούμε την ευτυχία μόνο στη συντροφιά άλλων. Ο κανόνας νούμερο 2 είναι να επιλέγουμε τη συντροφιά άλλων όχι επειδή δεν αντέχουμε τη μοναξιά μας αλλά επειδή οι άλλοι μάς ταιριάζουν.

- Τρίτον πρέπει να έχουμε τα σωστά κριτήρια στην επιλογή συντρόφου. Η εξωτερική εμφάνιση, η ηλικία, η μόρφωση και η καλλιέργεια, η οικονομική κατάσταση, η φιλοσοφία ζωής, ο τύπος του χαρακτήρα είναι μερικά από αυτά που μάς ελκύουν ή μάς απωθούν. 

Το πιο σημαντικό είναι όμως να έχουμε την ίδια θεώρηση για τη ζωή. Να επιδιώκουμε τα ίδια πράγματα και να μπορούμε ο ένας να θαυμάζουμε τον άλλον. Ο κανόνας νούμερο 3 λοιπόν είναι να ταιριάζουμε στα "θέλω" και στα "πρέπει" μας. Κι εδώ δεν μπορεί να γίνει κανένας συμβιβασμός...

Σχετικά Άρθρα