ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στις θεραπείες υπογονιμότητας συνεπικουρεί και η κατάλληλη διατροφή

11 Δεκεμβρίου 2023, 18:00

images

Πολλά ζευγάρια στις μέρες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας και καταφεύγουν σε σπερματεγχύσεις και εξωσωματικές γονιμοποιήσεις για να αποκτήσουν παιδί. Στην προσπάθεια αυτή, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες για την ενδεδειγμένη διατροφή τους, η οποία μπορεί να βοηθήσει τις θεραπείες υπογονιμότητας στις οποίες υποβάλλονται.

Μεταξύ αυτών, οι πιο σημαντικές είναι:

-Να τρώνε καθημερινά ποικιλία από λαχανικά και φρούτα.

- Να καταναλώνουν σε καθημερινή βάση δύο μερίδες από δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια. Δηλαδή να τρώνε ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι και προϊόντα με βρώμη μαζί με ποικιλία από όσπρια. 

- Να έχουν σε εβδομαδιαία βάση στο τραπέζι τους τα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και τα αυγά, ώστε να λαμβάνουν επαρκή ποσότητα από Ω3 λιπαρά οξέα. 

-Να πίνουν αρκετό νερό την ημέρα και να αποφεύγουν συστηματικά την κατανάλωση αλκοόλ. 

- Η καφεΐνη δεν απαγορεύεται αλλά και δεν βοηθάει στη γονιμότητα των γυναικών ενώ σε κάποιες επιβαρύνει και την εγκυμοσύνη, αυξάνοντας ελαφρώς τα ποσοστά αποβολών, ειδικά όταν η γυναίκα κάνει υπερβολή στην κατανάλωσή της. Γενικά, ένα φλυτζάνι ελαφρύ καφέ την ημέρα, δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά καλύτερα να αρκείται η γυναίκα σε αυτό. 

Σχετικά Άρθρα