ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στα άκρα έφτασαν στις ΗΠΑ για να προστατευθούν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

13 Οκτωβρίου 2021, 18:00

images

Όπως μεταδίδουν τις τελευταίες ώρες οι NYT και το πρακτορείο Reuters, η  Καλιφόρνια έγινε η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που απαγορεύει το λεγόμενο «stealthing», την αφαίρεση δηλαδή του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια του σεξ χωρίς συναίνεση. Ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ, υπέγραψε μάλιστα το νόμο, που τροποποιεί τον ορισμό της "σεξουαλικής βιαιοπραγίας" και καθιστά αστικό αδίκημα το stealthing με ταυτόχρονο δικαίωμα στα θύματα να μηνύσουν τους θύτες διεκδικώντας αποζημίωση.

«Υιοθετώντας αυτό τον νόμο υπογραμμίζουμε τη σημασία της συγκατάθεσης», επεσήμανε το γραφείο του κυβερνήτη με ανάρτηση στο Twitter. «Είμαι υπερήφανη που η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη που το κάνει αυτό», δήλωσε η βουλευτής Κριστίνα Γκαρσία, η οποία προωθούσε το νομοσχέδιο που τον προηγούμενο μήνα εγκρίθηκε ομόφωνα από την πολιτειακή Βουλή. Τόνισε όμως την ανάγκη να προχωρήσουν στην ίδια κίνηση και όλες οι άλλες Πολιτείες, προκειμένου να γίνει σαφές ότι «το stealthing δεν είναι απλά ανήθικο, αλλά και παράνομο». Παρόμοια νομοσχέδια για το stealthing κατατέθηκαν στη Νέα Υόρκη και το Ουισκόνσιν, αλλά δεν εγκρίθηκαν.

Η Γκαρσία δήλωσε ότι προσπαθούσε να περάσει αυτός ο νόμος από το 2017, όταν μελέτη του Yale χαρακτήρισε το stealthing «σοβαρή παραβίαση της αξιοπρέπειας και της αυτονομίας» και ανέφερε ότι είναι σε άνοδο οι περιπτώσεις που επηρεάζουν γυναίκες και ομοφυλόφιλους άνδρες.

Σε μελέτη που δημοσίευσε η Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη το 2019, το 12% των γυναικών ανέφεραν ότι έχουν πέσει θύμα stealthing. Σε άλλη μελέτη της ίδιας χρονιάς το 10% των ανδρών παραδέχθηκαν ότι αφαιρούν το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, χωρίς συγκατάθεση.

Η αλήθεια είναι ότι για να προστατευθεί κάποιος από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, πρέπει να χρησιμοποιείται το προφυλακτικό από την αρχή ως το τέλος της σεξουαλικής πράξης. Διότι αν αφαιρεθεί ή δεν χρησιμοποιηθεί έστω και για μερικά δευτερόλεπτα μπορεί να γίνει μετάδοση ιών και μικροβίων. Η ποινικοποίηση της αφαίρεσης του προφυλακτικού είναι ωστόσο κάπως δύσκολη στην εφαρμογή καθώς δεν είναι εύκολο να αποδειχτεί στο δικαστήριο ότι όντως συνέβη...



Σχετικά Άρθρα