ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σκολίωση και σεξ - Μια δύσκολη εξίσωση

23 Οκτωβρίου 2019, 17:15

images

Παρότι ένας στους πέντε ανθρώπους έχει κάποια μικρή αναπηρία που του δυσκολεύει την καθημερινότητα, είναι δύσκολο να διεξαχθούν έρευνες για την σεξουαλικότητα των ανθρώπων αυτών.

Βρετανοί επιστήμονες αποφάσισαν να σπάσουν το «άβατο» και να εξετάσουν τις περιπτώσεις ανθρώπων με σοβαρό πρόβλημα σκολίωσης, δηλαδή ανθρώπων που στην εφηβεία τους υποβλήθηκαν σε επέμβαση στην σπονδυλική στήλη.

Εκτός από τον χρόνιο πόνο που μια τέτοια κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει, και την ανισοσκελία (το ένα πόδι πιο μακρύ από το άλλο) που ταλαιπωρεί μία μερίδα εξ αυτών, η όλη κατάσταση κρύβεται επιμελώς από το κοινωνικό σύνολο.

Θα πρέπει κάποιος να παρατηρήσει τον ασθενή που πονάει, ή να δει τα σημάδια από την εγχείρηση στην πλάτη του για να καταλάβει ότι κάτι έχει συμβεί… Ας μην ξεχνάμε ότι η κατάσταση αφορά αρχικώς μικρά παιδιά που έχουν πρόβλημα να κοινοποιήσουν τα προβλήματα υγείας τους. Και καθώς μεγαλώνουν δεν αλλάζει κάτι αφού έχουν «εκπαιδευτεί» να κρύβουν το πρόβλημά τους «κάτω από το χαλί».

Τα σεξουαλικά προβλήματα όμως καιροφυλακτούν καθώς για να απολαύσει κάποιος το σεξ πρέπει πρώτα να είναι χαλαρός, να μην ντρέπεται για το σώμα του, και να μην φοβάται ότι μία μικρή δυσκινησία που ίσως έχει, θα αποτελέσει πρόβλημα για τον ερωτικό του σύντροφο…

Εν πολλοίς, είναι τα πάγια προβλήματα με όλα τα άτομα που έχουν κάποια αναπηρία. Κανείς δεν ασχολείται να τα στηρίξει ψυχολογικά και να τα συμβουλεύσει για τις ερωτικές σχέσεις τους, και έτσι καλούνται να αντιμετωπίσουν τα σεξουαλικά προβλήματα μόνοι τους.

Οι περισσότεροι που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχτηκαν ότι χρειάστηκε να βρουν μόνοι τους τις λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν καθώς ακόμα και συνηθισμένες στάσεις στο σεξ είναι δύσκολες για αυτούς.

Σαν να μην φτάνει αυτό, δύο στις τρεις γυναίκες με αναπηρία που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, δήλωσαν ότι δεν μπορούν να υποβληθούν σε τεστ ΠΑΠ λόγω της δυσκινησίας τους.

Η σκολίωση που δεν έχει χειρουργηθεί ή δεν έχει αποκατασταθεί σωστά, δημιουργεί όμως πρόβλημα στις γυναίκες από την αναπαραγωγική ηλικία μέχρι την εμμηνόπαυση. Καθώς η λεκάνη δεν είναι σε σωστή θέση, πολλές αντιμετωπίζουν προβλήματα στον τοκετό και χρειάζονται καισαρική τομή.

ΠΗΓΗ: Sexual Health Week 2019

Σχετικά Άρθρα