ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντική η επίπτωση της σεξουαλικής δραστηριότητας στην υπέρταση

08 Δεκεμβρίου 2020, 18:00

images

Σε έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στις ΗΠΑ φάνηκε ότι η αρτηριακή πίεση των εθελοντών μειωνόταν κατά 13% ημερησίως, μετά από σεξουαλική δραστηριότητα, σαν να είχαν λάβει διουρητικό φάρμακο.

Οι ερευνητές ωστόσο δίνουν και μια σημαντική διάσταση όσον αφορά την ευχαρίστηση από την ερωτική επαφή και την… φαρμακευτική της δράση: «Όσο πιο έντονος και ευχάριστος είναι ο οργασμός, τόσο μικρότερη είναι η μέτρηση της πίεσης του αίματος μια ημέρα μετά την σεξουαλική επαφή» εξηγούν.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Sexual Medicine, οι εθελοντές έκαναν σεξ φορώντας μια συσκευή παρακολούθησης της καρδιάς. Κατά την έναρξη των εξετάσεων, η μέση συστολική αρτηριακή πίεση των εθελοντών ήταν 115 mmHg, ενώ μετά το σεξ μειώθηκε έως και κατά 17 mmHg. Επίσης, βαθμολογήθηκε η ένταση του οργασμού, σε κλίμακα από το 66 έως το 106, με τον μέσο όρο των εθελοντών να βρίσκεται στο 87.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το σεξ οδηγεί στην αύξηση της ορμόνης ωκυτοκίνης η οποία δρα ηρεμιστικά στον οργανισμό και επιδρά ευεργετικά και στην πίεση.

Σχετικά Άρθρα