ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

25 Μαΐου 2022, 18:00

images

Ακούμε αρκετά συχνά για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, γνωστά και ως ΣΜΝ, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προφυλαχθούμε από αυτά. Το News Medical καταρρίπτει μύθους και ενημερώνει ώστε να μην μένουμε απροστάτευτοι.

Αρχικά, το κολπικό σεξ δεν είναι ο μόνος τύπος σεξουαλικής δραστηριότητας που μπορεί να προκαλέσει μετάδοση ΣΜΝ, επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιείται καινούριο προφυλακτικό σε κάθε νέα σεξουαλική πράξη. Στην πραγματικότητα, ο βλεννογόνος του πρωκτού είναι ακατάλληλος για σεξουαλικές πράξεις, είναι λεπτός και εύκολα καταστρέφεται, γεγονός που ευθύνεται για την ταχεία είσοδο των παθογόνων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων μετά το είδος αυτό επαφής.

Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) ήταν από τα πιο επικίνδυνα ΣΜΝ μέχρι πολύ πρόσφατα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μόνο οι ομοφυλόφιλοι άντρες κολλούν τον ιό. Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από τον ιό HIV μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία με έναν σύντροφο που είναι φορέας.

Ταυτόχρονα, ο HIV είναι γνωστό ότι μεταδίδεται μόνο μέσω σεξουαλικών υγρών (σπέρμα και κολπικό υγρό), αίματος και μητρικού γάλακτος, ενώ τα ούρα, το σάλιο και τα δάκρυα δεν περιέχουν τον ιό. Ωστόσο, εάν το ανδρικό μόριο έρθει σε επαφή με κοψίματα και εγκοπές που προκαλούνται από το ξύρισμα, για παράδειγμα, ή μολυσμένα τριχοθυλάκια, ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος ή του εξιδρώματος αίματος σε αυτά τα σημεία.

Πολλοί πιστεύουν επίσης ότι η νόσηση κάποιου από ΣΜΝ είναι πάντα προφανής και ως εκ τούτου είναι πρόθυμος να ρισκάρει, κάνοντας, για παράδειγμα σεξ χωρίς προστασία με ένα φαινομενικά υγιή σύντροφο. Είναι γεγονός ότι έως και οι μισοί από τους σεξουαλικά ενεργούς νέους έχουν κάποια στιγμή ΣΜΝ και πολλοί μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα. Ωστόσο, μπορούν να μεταδώσουν τη μόλυνση. Η μόνη ασφαλής μέθοδος για να αποφευχθεί η εμφάνιση και η μετάδοση ενός ΣΜΝ, είναι η ετήσια εξέταση σεξουαλικής υγείας για να αποκλειστεί η παρουσία τέτοιων λοιμώξεων.

Τέλος, συχνά τίθεται το ερώτημα ''εφόσον το στοματικό σεξ δεν προκαλεί εγκυμοσύνη, είναι ασφαλές;''. Η απάντηση είναι ότι το στοματικό σεξ, όπως και κάθε άλλο είδος σεξ, μπορεί να επιτρέψει τη μετάδοση ΣΜΝ και άρα πρέπει να λαμβάνονται και στην περίπτωσή του προφυλάξεις.



Σχετικά Άρθρα