ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξουαλική ιατρική μέσω συνεργατικών ευρωπαϊκών προσπαθειών

29 Φεβρουαρίου 2024, 18:00

images

Η σεξουαλική ιατρική καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία και ευεξία σε διάφορα στάδια της ζωής. Όταν υπάρχουν προβλήματα στη σεξουαλική ζωή, αυτό δεν επηρεάζει μόνο την κρεβατοκάμαρά μας αλλά έχει ευρύτερες επιπτώσεις. Η αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, η πρόωρη εκσπερμάτωση και ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ, περιλαμβάνει την εξέταση της ευρύτερης εικόνας.

Τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι νεότερες γενιές βλέπουν και συμπεριφέρονται όσον αφορά το φύλο, οδηγώντας μερικές φορές σε συμπεριφορές εκτός των κοινωνικών κανόνων. Γι' αυτό η εκπαίδευση που βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν κριτικά τα μηνύματα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το σεξ είναι τόσο σημαντική. Η διαχείριση της σεξουαλικής υγείας σε ηλικιωμένους, σημαίνει να λαμβάνονται υπόψη αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, τη στυτική λειτουργία, τις χρόνιες ασθένειες και τους συναισθηματικούς παράγοντες. 

Συνολικά, η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, απαιτεί ανοιχτή επικοινωνία, κατανόηση και εξατομίκευση παρεμβάσεων που αναγνωρίζουν την ποικιλομορφία της ανθρώπινης σεξουαλικότητας σε διαφορετικά στάδια της ζωής και σε διαφορετικές συνθήκες.

Η Δράση COST «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σεξουαλικής Ιατρικής» (ESMN) ιδρύθηκε για την αντιμετώπιση ζητημάτων σεξουαλικής υγείας μέσω μιας πλατφόρμας συνεργασίας για Ευρωπαίους ειδικούς και ερευνητές. Εστιάζοντας στην τυποποίηση των πρακτικών, στην κοινή χρήση πόρων και στην υποστήριξη των πολιτικών σεξουαλικής υγείας, το ESMN έδωσε προτεραιότητα στην εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας για την προώθηση της έρευνας και τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών.  

Η πρόεδρος της Δράσης, Δρ Marianne Greil-Soyka της Αυστριακής Ακαδημίας Σεξουαλικής Ιατρικής, εξηγεί ότι η Δράση συγκέντρωσε επαγγελματίες ιατρούς και κοινωνικούς επιστήμονες που ειδικεύονται στη σεξουαλική υγεία μέσω συνεδρίων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων, όπως ένα στο Πανεπιστήμιο του Novi Sad στη Σερβία, το οποίο έθεσε τις βάσεις για καινοτόμες προσεγγίσεις στην παγκόσμια υγεία. 

Αυτές οι προσεγγίσεις, βασισμένες σε μια βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών που επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία και δυσλειτουργία, έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν διαγνωστικά εργαλεία, θεραπείες και θεραπείες για διαταραχές σεξουαλικής υγείας. Η αναγνώριση δεικτών μιτοχονδριακής δυναμικής σε μονοπύρηνα κύτταρα περιφερικού αίματος (PMBC), προσφέρει πολύτιμες γνώσεις, οι οποίες θα δοκιμαστούν στην πράξη μέσω της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Σερβίας. 

Αυτή η συνεργασία στοχεύει να συνδυάσει την ιατρική τεχνογνωσία με κοινωνικές, ψυχολογικές και πολιτιστικές προοπτικές για να παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των θεμάτων σεξουαλικής υγείας. Κοιτάζοντας το μέλλον, το ESMN σκοπεύει να ασκήσει πιέσεις για την καθιέρωση της σεξουαλικής ιατρικής ως αυτόνομης επιστήμης.

Σχετικά Άρθρα