ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξουαλική έλξη, έρωτας και αγάπη: Μήπως τα μπερδεύουμε;

02 Απριλίου 2024, 18:00

images

«Ο τρελός έρωτας φεύγει γρήγορα και δεν έχει σχέση με τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας, αλλά με τον εαυτό μας: Χρησιμοποιούμε το ταίρι μας ως καμβά πάνω στον οποίο ρίχνουμε τις δικές μας προβολές. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα εξαιρετικά ναρκισσιστικό συναίσθημα, διόλου δημιουργικό. Μέσα από τον έρωτα αναζητούμε διακαώς να βρούμε εκείνο που δεν είχαμε από παιδιά, αδιαφορώντας για το αν ο άνθρωπός μας, αισθάνεται βολικά μέσα στο κοστούμι που του ετοιμάσαμε,» είχε πει ο αείμνηστος ψυχίατρος- ψυχαναλυτής Ματθαίος Γιωσαφάτ. Ενώ για την αγάπη είπε σημειώσει ότι «την έχουμε ταυτίσει με…χλιαρά συναισθήματα που ακολουθούν το θυελλώδες πάθος του έρωτα. Λίγοι είναι σε θέση να εκτιμήσουν το μεγαλείο της, αλλά και τη δύναμή της να μας οχυρώσει σε μια υγιέστατη σχέση, ερωτικότατη και καθόλου “ρουτινιάρικη”»!

Τι εννοούσε δηλαδή ο ψυχαναλυτής με εμπειρία 50 ετών στη θεραπεία ζευγαριών; Ότι έχουμε αναγάγει τον έρωτα σε κάτι σημαντικό και την αγάπη σε κάτι βαρετό κι ανούσιο. Έχουμε αντιστρέψει δηλαδή τα πιο σημαντικά για την προσωπική μας ζωή και αυτός είναι ο λόγος που αποτυχαίνουν οι περισσότερες σχέσεις. Αντί να ωριμάσουμε μέσα μας και να έρθουμε σε ουσιαστική επαφή με το "είναι" και τα "θέλω" ενός άλλου ανθρώπου, παραμένουμε προσηλωμένοι στις δικές ανάγκες και ελλείψεις, στο Εγώ μας, αρνούμενοι να ζήσουμε κάτι που απαιτεί ...δύο!

Εξού και ο αείμνηστος Γιωσαφάτ είχε απαντήσει σε σχετικό ερώτημα για το πότε πρέπει να παντρευόμαστε: "Οι άνθρωποι είναι άσχετοι με τον έρωτα. Οι περισσότεροι δεν έχουν ζήσει τον πραγματικό έρωτα, επειδή ο έρωτας είναι η ικανότητα να αγαπάς. Δεν έχουμε ρεαλιστικά πρότυπα για τον έρωτα και για αυτό δεν συνιστώ να παντρευόμαστε, όταν λέμε ότι είμαστε τρελά ερωτευμένοι. Αυτό θα σβήσει μέσα σε μία μέρα ή το πολύ σε ένα χρόνο".

Οι σεξολόγοι γενικά ξεχωρίζουν την απλή σεξουαλική έλξη από το συναίσθημα του έρωτα αλλά και τον έρωτα από το επόμενο βήμα του συναισθήματος, που είναι η αγάπη! Αλλά όσο πιο νέοι και άπειροι ή μεγάλοι και ανώριμοι είμαστε, τόσο τα μπερδεύουμε όλα αυτά! Άλλο είναι όμως να μου αρέσει κάποιου το σώμα και να θέλω συνέχεια να κάνω σεξ μαζί του, κι άλλο είναι να θέλω να κάνω διάφορα πράγματα μαζί του, να έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, να μπορούμε να επικοινωνούμε, να τον θαυμάζω γι' αυτό που είναι, γι' αυτά που λέει, και να φέρνει με τη συμπεριφορά του στην επιφάνεια τον καλύτερο εαυτό μου... Αυτό είναι έρωτας! 

Κι όταν μετά από 1-2 χρόνια (το πολύ!) καταλαγιάσει, θα δώσει τη θέση του σε κάτι ακόμα πιο σπουδαίο κι απολαυστικό, που είναι η αγάπη. Η ερωτική αγάπη, όχι η αγάπη για το συνάνθρωπο! Ένα συναίσθημα "μεγαλειώδες" όπως το χαρακτηρίζει ο Γιωσαφάτ, και διόλου βαρετό, καθώς δίνει στη ζωή μας το αλατοπίπερο που χρειάζεται για να είναι κάθε ημέρα γεμάτη έρωτα, τρυφερότητα, συμπαράσταση, συντροφιά και στήριξη σε κάθε επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα