ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Ο δρόμος για υγιή και ισορροπημένα παιδιά

10 Οκτωβρίου 2022, 18:00

images

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δράσεις γνώσης και κριτικής σκέψης καθώς και δράσεις καλλιέργειας κουλτούρας σε θέματα φύλου, δικαιωμάτων, ψυχικής και σωματικής υγείας, ασφάλειας και σεβασμού της γενετήσιας αξιοπρέπειας και της ισότητας. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να βοηθήσει τα μικρότερα αλλά και τα παιδιά στην εφηβεία, να αποκτήσουν από νωρίς μία ορθή, υγιή γνώση για τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των φύλων.

Η θεματολογία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης όπως είναι φυσικό, διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Έτσι, στο νηπιαγωγείο αφορά τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τη φιλία ενώ στις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού και στο Γυμνάσιο, τα ίδια θέματα προσεγγίζονται από την οπτική γωνία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Πάντως, από τη νηπιακή ηλικία οι διδάσκοντες αναπτύσσουν τις δεξιότητες αυτοπροστασίας και υγιεινής των μικρών παιδιών, τη διάκριση του καλού και του κακού ως προς την εκμετάλλευση και τη γενετήσια αξιοπρέπεια, την ενσυναίσθηση και την καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης με τους ενήλικες. 

Η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των παιδιών, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη φαινομένων σεξουαλικής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης καθώς περιβάλλει τα παιδιά με την "πανοπλία" της γνώσης και της υγιούς αντιμετώπισης των θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις και το σεξ.

Σχετικά Άρθρα