ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση για πιο υγιή και ισορροπημένα παιδιά

10 Νοεμβρίου 2021, 18:00

images

Η γνώση είναι δύναμη. Και σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των παιδιών και των εφήβων στα ζητήματα της γενετήσιας πράξης, είναι και υγεία σωματική και ψυχική...

Τι είναι όμως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση; Όπως αναφέρουν επίσημοι οργανισμοί, η διαδικασία αυτή αφορά σε εκπαιδευτικές δράσεις γνώσης και κριτικής σκέψης καθώς και δράσεις καλλιέργειας δεξιοτήτων στα θέματα του φύλου, των δικαιωμάτων, της ψυχικής και σωματικής υγείας, της ασφάλειας, της προστασίας, του σεβασμού της γενετήσιας αξιοπρέπειας και της ισότητας. 

Από τη νηπιακή ηλικία, οι γονείς πρέπει να καλλιεργούν στα παιδιά τις δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης και υγιεινής, τη διάκριση του καλού και του κακού ως προς την εκμετάλλευση και τη γενετήσια αξιοπρέπεια, την ενσυναίσθηση και την καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης με τους ενήλικες. Όπως τονίζουν μάλιστα, "στο πνεύμα της σύγχρονης κοινωνίας του 21ου αιώνα, η σωστή ενημέρωση και διαπαιδαγώγηση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη φαινομένων σεξουαλικής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης".

Η γνώση λοιπόν για τις διαφορές των δύο φύλων, για την έννοια και τα είδη του σεξ, για την ανάγκη αυτοπροστασίας από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με κακόβουλες προθέσεις, αλλά και το σεβασμό στο ίδιο και το άλλο φύλο, είναι απολύτως απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητες που μόνο οι γονείς είναι κατάλληλοι για να εμφυσήσουν στο παιδί.

Το προστατεύουν με τον τρόπο αυτό, από μια δύσκολη εφηβεία, από το να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης αλλά και από το να μετατραπεί το ίδιο σε ένα νέο άνθρωπο επιθετικό, χειριστικό και κακοποιητικό.


Σχετικά Άρθρα