ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξουαλική απελευθέρωση: Τι σημαίνει πραγματικά

09 Μαρτίου 2022, 18:00

images

Η σεξουαλική απελευθέρωση σημαίνει απλά και ξεκάθαρα ότι "ορίζω το σώμα μου": Κάνω σεξ όταν θέλω, με όποιον θέλω, όπως θέλω! Σεξουαλική απελευθέρωση δεν είναι να γίνεται το άτομο έρμαιο στις ορέξεις διαφόρων προσώπων, ούτε να κάνει σεξ όταν και όπως θέλουν οι ερωτικοί του παρτενέρ. 

Η απελευθέρωση στις μέρες μας είναι εύκολο να παρεξηγηθεί από τους νεότερους ανθρώπους σε διάφορους τομείς. Δεν αρκεί να απελευθερωθεί ένα άτομο από την επιρροή των γονέων του ή τη συζυγική ζωή για να θεωρείται "ελεύθερο". Η ελευθερία προϋποθέτει ωριμότητα, οικονομική ανεξαρτησία, αυτοεκτίμηση και συνειδητοποίηση αυτών που μάς κάνουν ευτυχισμένους. Κατά τα άλλα, μπορεί να ζούμε με τους γονείς ή τον/την σύζυγο.

Όταν μιλάμε λοιπόν για σεξουαλική απελευθέρωση, σημαίνει ότι συνειδητοποιούμε ποιοι είμαστε, το αποδεχόμαστε, το προστατεύουμε και τέλος το επιβάλλουμε στους άλλους. 

Για μία νεαρή γυναίκα, για παράδειγμα, (αφού χθες γιορτάσαμε και την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας) η σεξουαλική απελευθέρωση περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

- Γνωρίζει καλά τον εαυτό της και τα "θέλω" της.

- Σέβεται και αγαπά το σώμα της πρώτα η ίδια και στη συνέχεια το απαιτεί και από τους άλλους.

- Παίρνει προφυλάξεις ώστε να γίνει μητέρα όταν είναι έτοιμη και το επιθυμεί.

- Έχει τον έλεγχο στις σχέσεις της και τον πρώτο λόγο στο σώμα της. Δεν αφήνεται στα χέρια όποιου συντρόφου βρεθεί στο δρόμο της. Ξέρει να λέει "ναι" στον έρωτα και "όχι" σε κακοποιητικές συμπεριφορές και επιβολή πράξεων και συνθηκών.

- Δεν εξαρτάται οικονομικά από κανέναν. Ούτε τους γονείς, ούτε τον εκάστοτε σύντροφο ή σύζυγο. Είναι στη σχέση επειδή τρέφει αισθήματα και θέλει να μοιραστεί τη ζωή της. Όχι από ανάγκη. Κι αν αυτό φαντάζει εγωιστικό, στην πραγματικότητα είναι η αυτό που κάνει πολλές φορές όλη τη διαφορά!

Μ.Τ.

Σχετικά Άρθρα