ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξουαλική αγωγή ή διαπαιδαγώγηση: Απαραίτητη για υγιή και ασφαλή παιδιά

14 Ιουνίου 2023, 18:00

images

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι η διαδικασία ενημέρωσης των παιδιών, εφήβων και νέων ενηλίκων σχετικά με την αναπαραγωγή, τη συνουσία και τις σεξουαλικές σχέσεις. Αφορά ζητήματα ανατομίας, αναπαραγωγής, διαφορών των φύλων και υγιεινής. Και βέβαια ωφελεί την ψυχική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών που μαθαίνουν να προστατεύουν τον εαυτό τους.

H αναφορά στους κινδύνους για την υγεία που μπορεί να προκύψουν από τις σεξουαλικές σχέσεις, η πρόληψη ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και τεχνικές για να επιτευχθεί γονιμοποίηση όταν αυτή είναι επιθυμητή, είναι μερικά μόνο από τα επιμέρους θέματα μίας επαγγελματικά σχεδιασμένης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Κι ενώ μπορούν να την κάνουν γονείς, ειδικά βιβλία και βίντεο, η συνεισφορά των ειδικών παιδοψυχολόγων και των δασκάλων στα σχολεία, είναι καθοριστική διότι είναι πιο επιστημονικά σχεδιασμένη ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

Στο νηπιαγωγείο επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματα, τις επιθυμίες, τη φιλία, ενώ στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού και στο γυμνάσιο τα ίδια θέματα εξετάζονται από την οπτική των δικαιωμάτων. Από τη νηπιακή ηλικία καλλιεργούνται οι δεξιότητες αυτοφροντίδας και υγιεινής, η διάκριση του καλού και του κακού ως προς την εκμετάλλευση και τη γενετήσια αξιοπρέπεια, η ενσυναίσθηση και η καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης με τους ενήλικες. 


Σχετικά Άρθρα