ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξουαλικές επαφές μετά αρθροπλαστική ισχίου: Πως βοηθά η S.P.A.I.R.E

31 Ιουλίου 2020, 18:00

images

Η μεγαλύτερη πρόκληση σε ένα γιατρό που ασχολείται με τις αρθροπλαστικές γενικότερα,  είναι η δημιουργία μια τεχνητής άρθρωσης που να ομοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με την φυσιολογική άρθρωση.  Αυτό ισχύει  τόσο σε  επίπεδο λειτουργίας της άρθρωσης όσο και για την συνολική διάρκεια ζωής της.

Το παραπάνω γεγονός έρχεται σε συνδυασμό με το ότι οι άνθρωποι σήμερα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, έχουν μεγάλες απαιτήσεις και θέλουν αρθροπλαστική σε νεαρή ηλικία γιατί δεν  επιθυμούν βοηθήματά π.χ. μπαστούνια , δεν δέχονται την αναπηρία π.χ. χωλότητα (να κουτσαίνουν), δεν συμβιβάζονται με τον συχνό  πόνο μετά και απλές καταπονήσεις, αντιθέτως  επιθυμούν να ασχολούνται με δραστηριότητές π.χ θαλάσσιο σκι, ορειβασία κλπ  και φυσικά επιζητούν την τάχιστη επιστροφή στην εργασία τους. 

Συνεπώς μη αποδεχόμενοι αυτό που οι παλιότεροι ιατροί τους συμβούλευαν π.χ σφίξε τα δόντια και όταν ο πόνος γίνει ανυπόφορος τότε έλα για να χειρουργηθείς, επιζητούν δραστική λύση στο πρόβλημά τους την οποία τους την προσφέρει τις περισσότερες φορές και στις πιο σοβαρές των περιπτώσεων, η ολική αρθροπλαστική ισχίου. 

Μας εξηγεί ο χειρουργός ορθοπεδικός, ειδικός στις κακώσεις στη λεκάνη, Σπύρος Δαρμανής:

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που εμποδίζει η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, είναι οι σεξουαλικές δραστηριότητές κυρίως από τον πόνο, ενώ μετά την αρθροπλαστική συνήθως ο θεράπων χειρουργός  καθυστερεί για άλλοτε άλλο διάστημα  την έναρξη των σεξουαλικών δραστηριοτήτων και όταν αυτές αρχίσουν υπάρχει φόβος που πολλές φορές δρα ανασταλτικά μήπως συμβεί κάποια ζημιά όπως εξάρθρημα στο εμφύτευμα της  αρθροπλαστικής.

Φυσικά, ο θεράπων ιατρός και αυτό το τονίζουμε πολλές φορές, έχει τον πρώτο λόγο να συμβουλεύσει τον ασθενή που έχει χειρουργήσει σχετικά με το  πότε μπορεί να ξεκινήσει τις σεξουαλικές δραστηριότητες και αν θα χρειαστεί να αποφεύγει κάνει κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις. Η κάθε αρθροπλαστική είναι εξατομικευμένη, και η σταθερότητα της  εξαρτάται πολύ από την τεχνική του θεράποντος ιατρού και την κατάσταση του μυϊκού συστήματος του ασθενούς. 

Οι γενικές οδηγίες και κινήσεις που επιτρέπονται κατά τη διάρκεια σεξουαλικών  δραστηριοτήτων μετά από την κλασσική αρθροπλαστική του ισχίου,  εμφανίζονται σε ενημερωτικές ιστοσελίδες στα μεγάλα και σοβαρά κέντρα αρθροπλαστικών στο εξωτερικό. Εξαρτάται φυσικά από το  ποιος είναι ο χειρουργημένος (άνδρας η γυναίκα) και υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες για τις κινήσεις και το τι πρέπει να αποφεύγεται. Γενικότερα αναφέρεται ότι  η ελαφρά απαγωγή (ελαφρώς ανοικτά πόδια)  επικεντρώνει και σταθεροποιεί το εμφύτευμα της αρθροπλαστικής και ελαττώνεται ο κίνδυνος για εξάρθρημα του εμφυτεύματος. 

Πρέπει να αποφεύγεται για τον χειρουργημένο να κάνει υπέρμετρη κάμψη στο ισχίο (να το φέρνει πολύ κοντά στην κοιλιά) και αποφυγή υπέρμετρης έσω ή έξω στροφής. Εμείς αναφέρουμε και εφαρμόζουμε τελευταία στο κέντρο μας  μία τεχνική καινοτομία  που προσφάτως  εισήγαγε το πρότυπο κέντρο αρθροπλαστικών της Μεγάλης Βρετανίας το Exeter,  όπου αποτελεί τροποποίηση της κλασσικής προσπέλασης της αρθροπλαστικής. 

Έχει γίνει προσπάθεια και έχει  σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί, να προσεγγιστούν και οι δύο στόχοι που έχουν αναφερθεί παραπάνω δηλαδή της μακροζωίας του εμφυτεύματος διότι έχουν αναφερθεί η αρθροπλαστικές που ειδικά στο μηριαίο έχουν φτάσει τα 40 χρόνια (συνδυασμός εμφυτεύματος και ειδικής χειρουργικής τεχνικής) και κατά δεύτερο λόγο της μεγάλης σταθερότητας της αρθροπλαστική άμεσα μετά το χειρουργείο.  Συνεπώς δεν απαιτούνται τα συνήθη  βοηθήματα όπως το ανυψωτικό τουαλέτας ή η περπατούρα ή η ανύψωση του κρεβατιού ψηλά ώστε να μην «γέρνει»  πολύ μπροστά ο χειρουργημένος. 

Η καινοτομία βρίσκεται στο γεγονός ότι  ο κατάλληλα εκπαιδευμένος χειρουργός δεν απαιτείται να «διατέμνει» τα μαλακά μόρια (τένοντες, σύνδεσμοι) όπως γινόταν μέχρι τώρα, προκειμένου να έχει ορατότητα στην άρθρωση του ισχίου και να τοποθετήσει το εμφύτευμα της αρθροπλαστικής, αλλά με τα κατάλληλα εργαλεία «πηγαίνει» από άλλη οδό, διατηρώντας την σταθερότητα της άρθρωσης. Αυτό λένε και τα αρχικά της λέξης S.P.A.I.R.E (spare piriformis and internus, repair externus), δηλαδή ουσιαστικά υπαγορεύουν να μη γίνει διατομή στους βασικούς δύο τένοντες που προφυλάσσουν την σταθερότητα του ισχίου αλλά να αποκολληθεί και μετά να συρραφεί ο τρίτος τένοντας ο οποίος όμως δεν επηρεάζει τη σταθερότητα του ισχίου. 

Με αυτή την τεχνική όπως αναφέρθηκε δεν υπάρχει έλλειμμα σταθερότητας αμέσως μετά την αρθροπλαστική ισχίου, δεν απαιτούνται τα βοηθήματα (όπως ανυψωτικό τουαλέτας) που προαναφέραμε και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει άμεσα σε όλες τις προ της πάθησής του δραστηριότητες και λειτουργίες. Ειδικότερα η επιστροφή σε σεξουαλικές δραστηριότητες είναι χωρίς τους  περιορισμούς στις κινήσεις  της κλασσικής τεχνικής της αρθροπλαστικής και χωρίς την ύπαρξη ανησυχίας και φόβου μην προκληθεί ζημιά  στο εμφύτευμα ή μην εξαρθρωθεί η αρθροπλαστική.  Επαναλαμβάνουμε βεβαίως ότι πέρα από την συγκεκριμένη τεχνική υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη που θα εξετάσει και θα σας  αναλύσει ο θεράπων χειρουργός σας.


Σχετικά Άρθρα