ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξουαλικές διαταραχές στον άνδρα: Αυτές είναι δύο συχνότερες

30 Οκτωβρίου 2023, 18:00

images

Το πρόβλημα της αδυναμίας επίτευξης επαρκούς στύσης αλλά και η πρόωρη εκσπερμάτιση, είναι τα δύο πιο συχνά προβλήματα που οδηγούν τους άνδρες τον ουρολόγο και οι βασικοί λόγοι για τους οποίους λαμβάνουν ένα από τα γνωστά φάρμακα...

Στύση ονομάζεται η σκλήρυνση του πέους, ώστε να μπορεί ο άνδρας να κάνει επιτυχή διείσδυση. Η διαδικασία απαιτεί υγιή αγγεία από τα οποία περνάει φυσιολογικά το αίμα. Αλλά όταν ο άνδρας έχει χρόνιο πρόβλημα αρρύθμιστου διαβήτη, μεγάλη ηλικία, τραύματος, προβλημάτων στον προστάτη, νευρολογικών διαταραχών αλλά και ψυχολογικών προβλημάτων. Δυστυχώς, τα στοιχεία παγκοσμίως δείχνουν ότι μόλις το 10% των ανδρών που αντιμετωπίζει πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας , καταφεύγει σε γιατρό να τον βοηθήσει. Οι υπόλοιποι υποφέρουν σιωπηρά.

Τι μπορεί να φταίει για τα προβλήματα στύσης

Η αρτηριοσκλήρυνση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, τα εγκεφαλικά επεισόδια, κάποια τραύματα σπονδυλικής στήλης, κατάγματα λεκάνης, μεγάλες επεμβάσεις κοντά στα νεύρα του πέους, ακτινοβολίες της περιοχής των γεννητικών οργάνων, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιυπερτασικά και τα διουρητικά φάρμακα, η χρόνια κατάχρηση οινοπνευματωδών, η χρήση ναρκωτικών αλλά και ψυχολογικά  αίτια όπως είναι το χρόνιο στρες και η κατάθλιψη, είναι οι αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα από αυτά αντιμετωπίζονται, είναι κρίμα ο άνδρας να μην αναζητά ιατρική βοήθεια.

Ενώ η στυτική δυσλειτουργία αφορά συνηθέστερα (αλλά όχι πάντα) άνδρες μέσης και τρίτης ηλικίας, η πρόωρη εκσπερμάτιση αφορά συνηθέστερα νέους κάτω των 40 ετών.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μία κατάσταση κατά την οποία ο άνδρας εκσπερματώνει πριν από την κολπική διείσδυση ή εντός 2 λεπτών από αυτήν. Η κατάσταση αυτή συνοδεύεται από αδυναμία του άνδρα να καθυστερήσει την εκσπερμάτισή του, καθώς και από αρνητικά συναισθήματα του ίδιου και των ερωτικών του συντρόφων.

Αίτια πρόωρης εκσπερμάτισης

Τα αίτια της πάθησης είναι πολυπαραγοντικά αλλά συνηθέστερα ψυχολογικά. Το άγχος, η παχυσαρκία, οι τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες, η γενετική προδιάθεση και η υπερευαισθησία του πέους είναι τα κυριότερα από αυτά. Εξάλλου, όταν ο άνδρας παρουσιάζει πρόωρη εκσπερμάτιση από την έναρξη της σεξουαλικής του ζωής (από την εφηβεία ή τα πρώτα νεανικά χρόνια), τότε η πάθηση χαρακτηρίζεται ως πρωτοπαθής. Ως δευτεροπαθής θα χαρακτηριστεί στην περίπτωση που δεν την παρουσιάσει από την αρχή, αλλά του εμφανιστεί αργότερα στη ζωή.

Όπως και να έχει, ο ουρολόγος έχει κι εδώ να προτείνει πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις, ανάλογα την περίπτωση και τον άνδρα. Οπότε όσο πιο γρήγορα πάει ο νέος στο γιατρό, τόσο καλύτερα και γρηγορότερα να απαλλαγεί από το ενοχλητικό πρόβλημα.

Σχετικά Άρθρα