ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξουαλικά όνειρα: Άλλοτε δείχνουν επιθυμία κι άλλοτε πρόβλημα

06 Απριλίου 2022, 18:00

images

Αν είστε νέος και ερωτευμένος και είδατε στο όνειρό σας την αγαπημένη σας σε περιπτύξεις μαζί σας, δεν χρειάζεται να προβληματίζεστε. Ο εγκέφαλός σας "ξαναέζησε" στον ύπνο αυτό που επιθυμεί και όσο είστε ξύπνιοι! Αν όμως είστε μια παντρεμένη, σοβαρή γυναίκα και ονειρευτήκατε να κάνετε σεξ με τον αντιπαθητικό συνάδελφό σας, τότε δεν τίθεται ζήτημα ερωτισμού αλλά καταπίεσης και αντιπαλότητας.

Ο Φρόιντ πίστευε ότι τα όνειρα με σεξουαλικό περιεχόμενο κρύβουν πάντα ερωτική επιθυμία. Αλλά μετά τον πατέρα της Ψυχανάλυσης, ήρθαν πολλοί άλλοι, μεγάλοι ψυχοθεραπευτές κι έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στον τομέα... Αυτοί υποστηρίζουν λοιπόν ότι κάποια ερωτικά όνειρα εκφράζουν εχθρότητα, στρες, ανασφάλειες και προβληματισμούς.

Παρόμοια αιτία έχουν άλλωστε και τα όνειρα που μάς αγχώνουν επειδή είμαστε γυμνοί μέσα σε πλήθος, ή επειδή μάς κυνηγάει κάποιος να μάς βιάσει, ή επειδή υποτίθεται κοιμόμαστε δίπλα σε ένα πρόσωπο άγνωστο με το οποίο κάναμε σεξ χωρίς να το καταλάβουμε ή να το συνειδητοποιούμε.

Όσο για τις ονειρώξεις, δηλαδή τη σεξουαλική διέγερση που συμβαίνει ενώ κοιμόμαστε και τις περισσότερες φορές οδηγεί σε ικανοποίηση μέσα στον ύπνο μας, αυτές θεωρούνται φυσιολογικότατες όταν συμβαίνουν σε νέους στην εφηβεία και τη πρώτη νεότητα αλλά και σε άτομα που έχουν στερηθεί το σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Όταν όμως συμβαίνουν σε μεγαλύτερους ανθρώπους και ειδικά σε όσους έχουν μία μέσης συχνότητας σεξουαλική δραστηριότητα, μπορεί να δείχνουν την ανάγκη για περισσότερο σεξ και είναι καλό να συζητιούνται με το σύντροφο, έστω και με τη μορφή μιας χαλαρής κουβέντας με πολύ γέλιο!

Σχετικά Άρθρα