ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξισμός: Χαλάει την ζωή όχι μόνο θύματος αλλά και θύτη

20 Ιουλίου 2020, 18:00

images

Ο σεξισμός είναι η προκατάληψη ή διάκριση σχετικά με το φύλο ενός ατόμου και υπάρχουν περισσότερες επιστημονικές εργασίες που περιγράφουν την εκδοχή του σεξισμού που βάλλει τις γυναίκες. 

Οι σεξιστές θεωρούν το άλλο φύλο υποδεέστερο και ανάξιο να διεκπεραιώσει τις ίδιες εργασίες με το δικό τους φύλο. Λειτουργούν με στερεότυπα του τύπου "αυτές είναι γυναικείες ή ανδρικές εργασίες" και αναπτύσσουν βία -λεκτική ή και σωματική- απέναντι σε όσους έχουν αντίθετη άποψη.

Ο σεξιστής όμως έχει κυρίως ο ίδιος πρόβλημα στις σχέσεις του και γίνεται ο ίδιος δυστυχισμένος στις διαπροσωπικές του επαφές. Αυτό άλλωστε συμβαίνει κάθε φορά που αναπτύσσουμε οι άνθρωποι πολύ αυστηρές απόψεις για τους ανθρώπους γύρω μας και αρνούμαστε να δούμε την ζωή μέσα από τα μάτια των άλλων.

Συνήθως αυτό που συμβαίνει, είναι να έχουμε κακές σχέσεις - συγγενικές, φιλικές, εργασιακές και ερωτικές- και να νιώθουμε μόνοι και αποξενωμένοι. Καταλήγουμε δε να χωρίζουμε συνεχώς από σχέσεις, να απομακρυνόμαστε από συζύγους ή να παραμένουμε σε γάμος με καυγάδες και εντάσεις.

Βεβαίως ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ό,τι θεωρεί πιο λογικό και πρέπον. Αλλά είναι σημαντικό ψυχολογικά να είμαστε και πιο επιεικείς και ήπιοι πρώτα με τον εαυτό μας, και μετά και με τους άλλους γύρω μας. Μία συζήτηση με καλή θέληση βοηθά πολύ να καταλάβουμε αυτούς που δεν πιστεύουν τα ίδια πράγματα με εμάς, και ίσως μας βοηθήσει να δούμε την ζωή μέσα από άλλο πρίσμα. Και τελικά να απομακρυνθούμε από τον σεξισμό, αγκαλιάζοντας την αποδοχή, την κατανόηση και την ευτυχία.

Σχετικά Άρθρα