ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξισμός: Δεν είναι πάντα το ίδιο «ορατός»

15 Μαΐου 2023, 18:00

images

Όταν αναφερόμαστε στο σεξισμό έχουμε κατά νου περιπτώσεις πλήρους απαξίωσης της γυναίκας σε ανθρώπινο, εργασιακό και προσωπικό επίπεδο επειδή τάχα δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες ή τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες. Αλλά εκτός από αυτά τα εξόφθαλμα παραδείγματα, υπάρχει και ο κεκαλυμμένος σεξισμός!

Συνήθως κρύβεται πίσω από ωραία λόγια του τύπου "εσύ είσαι ένα ευαίσθητο λουλούδι, δεν είσαι για να βασανίζεσαι με δουλειές". "Μην ανακατεύεσαι εσύ με τα οικονομικά. Εγώ θα σου λύνω όλα τα προβλήματα". "Δεν μπορείς εσύ γυναίκα με ευαισθησίες να ασχοληθείς με ένα τόσο απαιτητικό αντικείμενο σπουδών- εργασίας". "Είσαι μάνα εσύ. Δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις και στις υποχρεώσεις του διευθυντή".

Όλες οι παραπάνω εκφράσεις κρύβουν από πίσω μία και μοναδική πληροφορία: Η γυναίκα δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει ό,τι κάνει ο άνδρας!

Πρόκειται βέβαια για βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις που κάποιοι αναπαράγουν χωρίς καν να το συνειδητοποιούν ότι είναι σεξιστικές. Έτσι τα βρήκαν από τους παππούδες τους, έτσι τα συνεχίζουν... 

Όταν οι άνθρωποι αυτοί είναι ο πατέρας ή ο αδελφός μίας γυναίκας που εκ προοιμίου έχουν καλές προθέσεις, τότε η γυναίκα πρέπει να κάνει πολλές ήρεμες, επιμορφωτικές συζητήσεις μαζί τους ώστε να καταλάβουν ότι ούτε "λουλούδι" είναι, ούτε αδύναμη να φροντίσει τα οικονομικά της, ούτε την εμποδίζει η μητρότητα να είναι καλή επαγγελματίας καθώς το μωρό δεν θα μείνει για πάντα...μωρό. Τελικά είτε θα καταλάβουν, είτε θα τους επιβληθεί η δική της άποψη αφού το θέμα αφορά τη δική της ζωή. Αν όμως πρόκειται για σύντροφο ή συνεργάτη, τότε χρειάζεται πιο αυστηρή αντιμετώπιση. 

Ή άμεση αντίδραση με επιχειρήματα, η αποφασιστική άρνηση χωρίς πολλές συζητήσεις και η εμφανής ενόχληση της γυναίκας οδηγεί συνήθως την άλλη πλευρά σε αναδίπλωση. Αν αυτό δεν συμβεί και τα προβλήματα συνεχίζονται, τότε υπάρχουν και ο χωρισμός και η παραίτηση. Διότι οτιδήποτε άλλο του τύπου "υπομονή" διαιωνίζει απλά το πρόβλημα με θύμα τη γυναίκα!

Σχετικά Άρθρα