ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξ: Το «όχι» δεν είναι πάντα ξεκάθαρο

04 Νοεμβρίου 2019, 13:47

images

Μία τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Sex Research έλαβε υπόψη τις απαντήσεις 615 φοιτητών στην ερώτηση αν έχουν αρνηθεί στο παρελθόν να κάνουν σεξ με κάποιον που τους πίεζε και ποιο ήταν το αποτέλεσμα…

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό νέων ενηλίκων, που αγγίζει το 37%, όταν χρειάστηκε να αρνηθούν την σεξουαλική επαφή δεν χρησιμοποίησαν την λέξη «όχι» ούτε κάποια άλλη ξεκάθαρη αρνητική λέξη, με αποτέλεσμα να δώσουν λάθος μήνυμα. Και μόνο το 53% είπε ξεκάθαρα «όχι».

Οι υπόλοιποι δεν αρνήθηκαν καν λεκτικά αλλά είπαν μια δικαιολογία του τύπου «έχω να ξυπνήσω νωρίς το πρωί», «είμαι άρρωστος-η», κλπ υπονοώντας ότι δεν μπορούν να κάνουν σεξ την συγκεκριμένη στιγμή και όχι ότι δεν θέλουν γενικά το πρόσωπο αυτό.

Η εκπαιδεύτρια Farrah Khan, διευθύντρια του Consent Comes First Office of Sexual Violence Support and Education στο Ryerson University στο Τορόντο συστήνει τώρα στις νεαρές φοιτήτριες που εκπαιδεύει, να χρησιμοποιούν ξεκάθαρες λέξεις ότι αρνούνται ή ότι συναινούν.

«Το όχι πρέπει να σημαίνει όχι και το ναι πρέπει να σημαίνει ναι», λέει χαρακτηριστικά και συστήνει στους νέους γενικά να είναι ειλικρινείς και ξεκάθαροι όταν δεν θέλουν να κάνουν σεξ με κάποιον που τους πιέζει για το αντίθετο.

Και δεν μένει εκεί, αλλά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για την υπόλοιπη συμπεριφορά

«Όταν μας πιέζουν για σεξ που εμείς δεν θέλουμε, και αντί να φύγουμε, στεκόμαστε εκείεπί ώρα και το συζητάμε, τότε η άλλη πλευρά παίρνει θετικά μηνύματα, όχι αρνητικά», μας λέει η κ. Khan.

Και εν ολίγοις συστήνει όταν δεν θέλουμε να κάνουμε σεξ, να λέμε ένα ωραίο ξεκάθαρο «όχι» και να φεύγουμε. Ευγενικά αλλά ξεκάθαρα χωρίς να αφήνουμε στην άλλη πλευρά το περιθώριο να μας πιέσει περισσότερο ή να πάρει λάθος μηνύματα.

Σχετικά Άρθρα