ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξ στην εφηβεία: Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου

23 Δεκεμβρίου 2022, 18:00

images

Μάθατε ότι έκανε σεξ το 14χρονο ή 15χρονο παιδί σας και νιώθετε πανικό; Πρώτα από όλα με τον πανικό δεν μπορείτε να αναστρέψετε ό,τι συνέβη ούτε να το προστατεύσετε από την ανώριμη, εφηβική σκέψη. Αντιθέτως, υπάρχουν κινήσεις που μπορείτε να κάνετε και να το ωφελήσετε.

Το σεξ από μόνο του δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να κάνει κακό σε ένα νέο άνθρωπο. Η σεξουαλική πράξη είναι μία φυσική λειτουργία που ωφελεί και δεν βλάπτει αρκεί να ισχύουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις που αξίζει να εξασφαλίσετε στο βιαστικό έφηβο:

Πρώτα από όλα δεν πρέπει να υπάρξει μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, είτε οδηγήσει σε γέννηση παιδιού, είτε οδηγηθεί σε τερματισμό. Παράλληλα με τις συμβουλές για την ενδεδειγμένη αντισύλληψη πρέπει να ενημερωθεί ο έφηβος και για τα μοναδικά οφέλη της χρήσης προφυλακτικού σε κάθε επαφή.

Πρέπει να καταλάβει δηλαδή ότι το ένα όφελος του προφυλακτικού είναι η αντισύλληψη αλλά το άλλο είναι η προστασία και των δύο από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και φυσικά το aids.

Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζει ο νέος άνθρωπος ότι η σεξουαλικά ενεργή ζωή δημιουργεί και συναισθηματικές δεσμεύσεις που ίσως τον πληγώσουν αν επενδύσει πολλά ή υπερβάλλει στις προσδοκίες του. Ο γονέας οφείλει να είναι δίπλα του υποστηρικτικός και ως ενήλικας να στηρίζει τις επιλογές του επιτρέποντας να κάνει τα δικά του λάθη αλλά να παίρνει και τα ανάλογα μαθήματα.

Σχετικά Άρθρα