ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξ στη μέση και τρίτη ηλικία αλλά όχι μόνον αυτό...

13 Ιουνίου 2023, 18:00

images

Η κοινωνική συμμετοχή μέσα από τον εθελοντισμό και τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες μαζί με τη συνέχιση της σεξουαλικής δραστηριότητας, μπορούν να εγγυηθούν μία καλή πορεία προς τη γήρανση, όπως αναφέρει μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και δημοσιεύεται στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί τρία χρόνια περί τους 7.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους Καναδούς με σκοπό να διαπιστώσουν την επίδραση της κοινωνικής συμμετοχής και του ερωτισμού στην υγεία κατά την τρίτη ηλικία. Στο τελικό δείγμα συμπεριλήφθηκαν μόνο άτομα που πληρούσαν τα κριτήρια των ερευνητών για το ποιοτικό γήρας, την απουσία δηλαδή σοβαρών σωματικών, γνωστικών, νοητικών ή συναισθηματικών καταστάσεις που παρεμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες, καθώς και τα υψηλά αναφερόμενα από τους ίδιους επίπεδα ευτυχίας, καλής σωματικής και ψυχικής υγείας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι συμμετείχαν σε εθελοντικές εργασίες και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν καλή υγεία κατά τη διάρκεια της επόμενης τριετούς παρακολούθησης στο πλαίσιο της μελέτης και να έχουν καλή σεξουαλική ζωή.

Σε αντίθεση με την καλή έκβαση του γήρατος για το 72% της παραπάνω ομάδας, μόνο τα 2/3 όσων απείχαν από τέτοιες δραστηριότητες διατήρησαν την ποιότητα της υγείας τους. 

Σχετικά Άρθρα