ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξ σε πολύ νεαρή ηλικία; Δεν χρειάζεται πανικός...

04 Μαρτίου 2022, 18:00

images

Όταν οι γονείς πληροφορούνται ότι το έφηβο παιδί τους βιάστηκε να γνωρίσει τις ...χαρές του έρωτα, η πρώτη αντίδραση είναι συνήθως να πανικοβληθούν και να αρχίσουν να φοβούνται τις χειρότερες καταστάσεις. Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται, είναι ψυχραιμία και σωστή διαχείριση.

Από τα χειρότερα που περνούν από το μυαλό ξεχωρίζει η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και το να παρασυρθεί το παιδί να εγκαταλείψει τα μαθήματά του. Και δεν έχουν άδικο οι γονείς να τα φοβούνται αυτά τα δύο καθώς έχουν συμβεί σε πολλούς νέους ανθρώπους. Αλλά το πιο μακροπρόθεσμα δύσκολο σε αντιμετώπιση είναι αν το παιδί υποστεί ψυχολογικές βλάβες. Κι αυτό είναι που πρέπει να εξετάσουμε πρώτα.

Εφόσον η κατάσταση είναι τετελεσμένη, μένει στον ενήλικα να διαχειριστεί τα επακόλουθα αυτής:

- Πήρε το παιδί μέτρα αντισύλληψης και προφυλάχθηκε από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

- Ποιο είναι το άτομο με το οποίο συνευρέθηκε; Συνομήλικος ή κάποιο μεγαλύτερο πρόσωπο που πιθανώς το εκμεταλλεύτηκε; 

- Ποια είναι τα συναισθήματά του για αυτό που συνέβη και για το πρόσωπο με το οποίο έγινε η πράξη;

Τα παραπάνω είναι τα πρώτα που πρέπει να μάθει ο γονέας προσεγγίζοντας το παιδί με ηρεμία αλλά αποφασιστικότητα. Αν έχουν ληφθεί μέτρα προφύλαξης, το άτομο είναι σχετικά συνομήλικο και το παιδί νιώθει χαρούμενο για ό,τι συνέβη, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, με την έννοια ότι δεν έχει υπάρξει κάποια άμεση βλάβη.

Αν όμως το παιδί είναι κάτω των 16 ετών και έπεσε θύμα εκμετάλλευσης από ενήλικα ή νιώθει να μετανιώνει για ό,τι συνέβη καθώς η εμπειρία του ήταν τραυματική, αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει να ενεργοποιήσει γονείς και ευρύτερο περιβάλλον. Το παιδί πιθανώς να χρειάζεται ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση μέσω πολλών συζητήσεων, διότι στην εφηβεία δεν είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε τον έρωτα και την αγάπη από την εκμετάλλευση και τη χειραγώγηση.

Όπως και να έχει, ο γονιός πρέπει να μείνει στο πλευρό του παιδιού υποστηρικτικός και διαλλακτικός ώστε να μπορεί να ασκεί τον απαραίτητο έλεγχο στη ζωή του και να το στηρίζει καθώς μεγαλώνει και γνωρίζει τη ζωή.

Σχετικά Άρθρα