ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξ πρώτη φορά: Τι να πούμε στα παιδιά που ετοιμάζονται να ...μεγαλώσουν

22 Ιουνίου 2022, 18:00

images

Καταρχάς τα παιδιά σήμερα γνωρίζουν για το σεξ από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού αν όχι νωρίτερα... Το καλό είναι να έχουν προλάβει οι γονείς να δώσουν οι ίδιοι τις απαραίτητες πληροφορίες και να μην έχει γίνει "χαλασμένο τηλέφωνο" από τους συμμαθητές. Αλλά όπως και να έχει, τα παιδιά γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται από νωρίς στη ζωή τους. Στη δε εφηβεία πληροφορούνται περισσότερες ...λεπτομέρειες ενώ κάποια παιδιά πειραματίζονται και αποκτούν κάποια εμπειρία για τα προκαταρκτικά χάδια από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Κάποια στιγμή όμως, το καταλαβαίνουμε οι ενήλικες ότι πρόκειται να έχουν σύντομα την πρώτη τους κανονική σεξουαλική επαφή.

Το σεξ είναι μια φυσιολογική λειτουργία που -ενώ πρακτικά μοιάζει με αυτό που κάνουν και τα υπόλοιπα θηλαστικά στη φύση-  ο άνθρωπος ξεχωρίζει για δύο λόγους: Πρώτον επειδή το κάνει για ευχαρίστηση καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και του μήνα, και όχι απαραίτητα για να αποκτήσει παιδιά όταν η γυναίκα έχει ωορρηξία στη μέση του κύκλου της, και δεύτερον επειδή το διανθίζει με συναίσθημα.

Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να πούμε στα παιδιά που ετοιμάζονται να κάνουν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή. Το σεξ είναι ωραίο και τις περισσότερες φορές συνοδεύεται ή προκαλεί συναισθήματα.

Το δεύτερο που πρέπει να γνωρίζουν οπωσδήποτε είναι ότι συνοδεύεται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και ως εκ τούτου πρέπει να χρησιμοποιούν προφυλακτικό ή και άλλη αντισυλληπτική μέθοδο.

Τέλος, τα παιδιά πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει στο μυαλό τους γιατί θα κάνουν σεξ και με ποιον. Να το κάνουν την ώρα που θέλουν με το πρόσωπο που επέλεξαν. Δηλαδή να μην βιαστούν και να μην παρασυρθούν από τις ορέξεις της άλλης πλευράς. 

Να είναι μια συνειδητή επιλογή που γίνεται στο πλαίσιο της πορείας προς την ενηλικίωση και την ωριμότητα, ως κάτι απολύτως φυσιολογικό και ωραίο που απαιτεί ωστόσο υπευθυνότητα και προφυλάξεις.

Σχετικά Άρθρα