ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξ πριν από τον αγώνα: Δίνει ή "κλέβει" δυνάμεις;

11 Αυγούστου 2020, 18:00

images

Ακόμα και ο μύθος του μποξ Μοχάμεντ Αλί υπάρχει η φήμη ότι απείχε από το σεξ επί εβδομάδες πριν από κάθε σημαντικό αγώνα. Αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αθλητές που βεβαιώνουν ότι το σεξ πριν από τα αθλητικά γεγονότα τούς βοήθησε, με χαρακτηριστική περίπτωση τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο που συνιστά να κάνετε «παθητικό» σεξ τη νύχτα πριν από έναν αγώνα για να χαλαρώσετε.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρακολούθησαν 2.000 συμμετέχοντες του Μαραθωνίου του Λονδίνου μετά τον αγώνα. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι όσοι δρομείς είχαν κάνει σεξ το προηγούμενο βράδυ, ήταν κατά μέσο όρο 5 λεπτά γρηγορότεροι από εκείνους που απείχαν.

Εν τω μεταξύ, ο Δρ Tommy Boone, PhD, μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσιολόγων Άσκησης, δημοσίευσε μια μελέτη που συνέκρινε την απόδοση των ανδρών σε διάδρομο. Όπως συμπέρανε, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην απόδοση μεταξύ εκείνων των δρομέων που είχαν ενεργήσει σεξουαλικά το προηγούμενο βράδυ (12 ώρες πριν από τη δοκιμή) και εκείνων που είχαν αποφύγει. Το ίδιο συμπέρασμα κατέληξε η Samantha McGlone, ολυμπιονίκης και ο Δρ Ian Shrier, ο πρώην πρόεδρος της Καναδικής Ακαδημίας Αθλητισμού, σε ένα άρθρο για τον αντίκτυπο της σεξουαλικής δραστηριότητας πριν από τον ανταγωνισμό στην απόδοση.

Τέλος, ομάδα ερευνητών από τη Γενεύη δοκίμασε 16 αθλητές υψηλού επιπέδου από διαφορετικούς κλάδους με ένα ακριβές σχέδιο προπόνησης και σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή έλαβαν ένα τεστ μέγιστου βαθμού στρες σε ένα εργονομόμετρο κύκλου δύο ώρες μετά τη σεξουαλική επαφή. Το ίδιο τεστ επαναλήφθηκε σε άλλη μέρα, αλλά αυτή τη φορά χωρίς την πρωινή συνένωση. Η μελέτη έδειξε ότι οι ποδοσφαιριστές και οι σκιέρ cross-country παρουσίασαν μειωμένη απόδοση και χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν από το συνηθισμένο. 

Άρα, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το σεξ λίγο πριν από έναν αγώνα μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση στον αθλητισμό μάχης, ταχύτητας και δύναμης - τουλάχιστον στους άνδρες. Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, παράγουν περισσότερη τεστοστερόνη κατά τη διάρκεια του σεξ, γεγονός που μπορεί ακόμη και να αυξήσει την απόδοση σε ατομικά αθλήματα. 

ΠΗΓΗ

Runtastic

Σχετικά Άρθρα