ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξ μετά τα 60: Συνδέεται γενικά με την υγεία ανδρών και γυναικών

29 Μαΐου 2020, 18:00

images

Σύμφωνα με έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό National Institute of Aging, το 85% των ανδρών 60-69 ετών δηλώνουν σεξουαλικά ενεργοί, με το ποσοστό στους 70-79 ετών να βρίσκεται στο 60% και στους άνω των 80 ετών να μην ξεπερνά το 32%. Οι γυναίκες μάλλον είναι λιγότερο δραστήριες σεξουαλικά καθώς μεγαλώνουν, αλλά σύμφωνα με τη μελέτη, ακριβώς όπως και οι άνδρες, είναι αρκετές εκείνες που θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν σεξ όσο τα χρόνια περνούν.

Η έρευνα αυτή εξέτασε τη σεξουαλική ζωή 2.577 ανδρών και 3.195 γυναικών άνω των 50 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν αν είχαν βιώσει κάποια μείωση στη σεξουαλική τους επιθυμία μέσα στον τελευταίο χρόνο. Τους ζητήθηκε επίσης να αναφέρουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα ή την ικανότητα στύσης για τους άνδρες και ερεθισμού για τις γυναίκες.

Οι άνδρες που ανέφεραν πτώση στη σεξουαλική τους επιθυμία ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο ή άλλες χρόνιες παθήσεις. Επίσης άνδρες και γυναίκες που ανέφεραν μείωση στη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών είχαν περισσότερες πιθανότητες να βαθμολογούν χαμηλότερα το επίπεδο της υγείας τους και οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία ήταν πιο πιθανό να διαγνωσθούν με καρκίνο ή στεφανιαία νόσο. Τέλος, οι αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία ή λειτουργία θα μπορούσαν να είναι και αποτέλεσμα μιας αδιάγνωστης ασθένειας σε πρώιμο στάδιο.

Στην έρευνα φάνηκε εξάλλου ότι οι γηραιότεροι ενήλικες απολαμβάνουν τη ζωή πολύ περισσότερο όταν είναι σεξουαλικά ενεργοί και ότι εκείνοι που βιώνουν πτώση στη σεξουαλική τους δραστηριότητα αναφέρουν χειρότερη κατάσταση από όσους διατηρούν υψηλά επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας. Και όπως διαπιστώθηκε, οι άνδρες που ήταν σεξουαλικά ενεργοί αργότερα στη ζωή τους συνέχιζαν να έχουν καλύτερη γνωστική απόδοση σε σχέση με τους υπόλοιπους.


Σχετικά Άρθρα