ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξ μετά από καρδιακά επεισόδια και επεμβάσεις

03 Οκτωβρίου 2019, 04:00

images

Σε γενικές γραμμές οι γιατροί αποφεύγουν να απαγορεύσουν το σεξ σε νέους ανθρώπους με προβλήματα υγείας.

Το απαγορεύουν μόνο σε πραγματικά δύσκολες καταστάσεις και αυστηρά για όσο διάστημα ο οργανισμός χρειάζεται ηρεμία και χαλάρωση για να επανέλθει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς.

Τα καρδιολογικά προβλήματα είναι αδιαμφισβήτητα από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις που χρήζουν προσοχής.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της αμερικανικής καρδιολογικής εταιρίας σε ασθενείς με ιστορικό στεφανιαίας νόσου:

1. H σεξουαλική πράξη θεωρείται λογική εφόσον δεν εμφανίζουν ή έχουν συμπτώματα ήπιας στηθάγχης.

2. Η σεξουαλική επαφή είναι εφικτή επτά ήμερες σε ασθενείς μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου χωρίς άλλες επιπλοκές και χωρίς συμπτωματολογία στηθάγχης σε ήπια προς μετρία άσκηση.

3. Εάν ο ασθενής έχει υποστεί :

Α. αγγειοπλαστική: μπορεί να κάνει σεξ 4 εβδομάδες μετά το πέρας αυτής και εφόσον δεν υπάρχει επιπλοκή στο σημείο της αρτηριακής παρακέντησης.

Β. αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass): μπορεί να έρθει σε σεξουαλική επαφή 6-8 εβδομάδες μετά το πέρας αυτής και εφόσον δεν υπάρχει επιπλοκή στο σημείο της στερνοτομής.

4. Ασθενείς μετά από οποιοδήποτε χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς (εξαιρείται το bypass) μπορεί να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα 6-8 εβδομάδες μετά την επέμβαση και εφόσον δεν υπάρχει επιπλοκή στο σημείο της στερνοτομής.

5. Για ασθενείς με ατελή επαναγγείωση χρήζουν εκτελέσεως σε συνεννόηση με τον θεράποντα  ιατρό τους δοκιμασίας κοπώσεως ώστε να αξιολογηθεί το ποσοστό της υπολειπόμενης ισχαιμίας.

6. Στους ασθενείς με ασταθή  ή ανθεκτική στη χορηγουμένη φαρμακευτική αγωγή στηθάγχη, αναβάλλεται η σεξουαλική επαφή μέχρι να σταθεροποιηθούν είτε επεμβατικά, είτε φαρμακευτικά.

Γενικά, οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα πρέπει οπωσδήποτε να ρωτήσουν τον θεράποντα καρδιολόγο τους για το θέμα της επαναφοράς στην φυσιολογική ζωή και την σεξουαλική δραστηριότητα και στην συνέχεια να τηρήσουν ευλαβικά τις συμβουλές του ώστε να μην έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

ΠΗΓΗ: Ινστιτούτο Καρδιολογικών Νοσημάτων

Σχετικά Άρθρα