ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξ με προφυλάξεις για τη διατήρηση της γονιμότητας στις γυναίκες

10 Μαρτίου 2023, 18:00

images

Τα διάφορα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και οι φλεγμονές που προκαλούν στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας, μπορούν να πλήξουν τη γονιμότητά της. Το σεξ με προφυλάξεις είναι ως εκ τούτου για τα νεαρά κορίτσια κάτι παραπάνω από αντισυλληπτική μέθοδος.

Το ανησυχητικό είναι ότι πολλές φλεγμονές στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας δεν προκαλούν πόνο ή άλλο έντονο σύμπτωμα, ώστε η γυναίκα να οδηγηθεί άμεσα σε γιατρό. 'Όταν η ασθενής τις διαπιστώνει έχουν ως εκ τούτου κάνει ήδη τη "ζημιά" τους στο γεννητικό της σύστημα με συμφύσεις και άλλα ευρήματα. Ειδικά στις σάλπιγγες δημιουργείται απόφραξη που εμποδίζει τα ωάρια να συναντηθούν με τα σπερματοζωάρια.

Την ίδια ώρα, εκτός από τους σεξουαλικώς μεταδιδόμενους ιούς όπως είναι ο HIV (κονδυλώματα), προβλήματα δημιουργούν και κάποια μικρόβια που μάλιστα ευθύνονται σε αρκετές περιπτώσεις για τις αποβολές που βιώνει μία γυναίκα. 

Με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και επεμβατικές μεθόδους, οι γυναικολόγοι δίνουν λύση σε πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις αλλά αυτό προϋποθέτει ότι η γυναίκα εξετάζεται τακτικά και ανακαλύπτει εγκαίρως το πρόβλημα. Η πρόληψη με τη χρήση προφυλακτικού και κανόνων υγιεινής, είναι ωστόσο η καλύτερη λύση για προστασία της γυναικείας γονιμότητας από εξωγενείς παράγοντες.

Σχετικά Άρθρα