ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξ με ασθενή που νοσεί από COVID-19

11 Ιουλίου 2022, 18:00

images

Μεταδίδεται ο κορωνοϊός μέσω της σεξουαλικής πράξης; Εξαρτάται τι εννοείτε! Αν αναφέρεστε στα υγρά του κόλπου και του σπέρματος, η απάντηση είναι "όχι"! Ο ιός δεν μεταδίδεται από τo γεννητικό σύστημα. Αν εννοείτε όμως όλες τις περιπτύξεις που συμβαίνουν στο σεξ και την εγγύτητα που έχει κάποιος για να το κάνει, τότε η απάντηση είναι "ναι"!

Ο SARS-CoV-2 είναι ένας ιός που πλήττει πολλά συστήματα αλλά μεταφέρεται μέσω ενός: Του αναπνευστικού. Για να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο υπάρχουν δύο βασικά σενάρια: Το ένα είναι ότι ήρθαμε σε κοντινή επαφή με έναν ασθενή που ακόμα κι αν δεν βήχει ή φτερνίζεται, μιλάει. Αυτό αρκεί για να μάς μεταδώσει μέσω σταγονιδίων τον ιό. Το δεύτερο βασικό σενάριο είναι να έχει "κατακαθίσει" ο ιός σε επιφάνειες όπως είναι τα χερούλια, τα τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα και ένας υγιής να αγγίξει αυτά τα αντικείμενα. Έρευνες έχουν δείξει ότι αγγίζουμε το πρόσωπό μας παραπάνω από 400 φορές την ημέρα χωρίς να το συνειδητοποιούμε. 

Αν λοιπόν ανοίξουμε την πόρτα του γραφείου που πριν από λίγο άγγιξε ένας φορέας του ιού που δεν είχε βάλει αντισηπτικό στα χέριακαι στη συνέχεια ακουμπήσαμε λίγο το βλέφαρο μας, τότε μεταφέραμε τον ιό κοντά στις τρεις "εισόδους" του στον οργανισμό μας; Τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.

Όταν κάνουμε σεξ λοιπόν, τα φιλιά, η κοντινή απόσταση του ενός προσώπου από το άλλο, τα σεντόνια και τα μαξιλάρια στα οποία επικάθονται σταγονίδια αλλά και τα κάθε λογής χάδια αποτελούν μια εύκολη αν όχι σίγουρη διαδικασία μετάδοσης.

Σχετικά Άρθρα