ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξ και συναίσθημα πάνε μαζί στα ζευγάρια με πολυετή σχέση; Τι γίνεται όταν λείψει το ένα;

23 Μαΐου 2023, 18:00

images

Η σεξουαλική συμπεριφορά υπάρχει στον άνθρωπο για να αναπαράγεται (όπως όλα τα πλάσματα) αλλά και για να ενισχύει και να διατηρεί τους συναισθηματικούς δεσμούς του. Η βλεμματική επαφή των συντρόφων κατά την ώρα της επαφής, συναντάται μόνο στον άνθρωπο και λίγα πρωτεύοντα όπως επίσης οι αγκαλιές και τα φιλιά υπάρχουν μόνο σε θηλαστικά με υψηλότερο iQ. Ο άνθρωπος ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα πλάσματα επειδή έχει αναπτύξει όλα αυτά στο μέγιστο βαθμό και έχει δημιουργήσει αλληλένδετες σχέσεις μεταξύ του συναισθήματος και της σεξουαλικής επαφής. Τι γίνεται λοιπόν όταν λείπει σε ένα ζευγάρι το ένα από τα δύο; 

Η αύξηση της ορμόνης ωκυτοκίνης που με τη σειρά της ενισχύει τη συναισθηματική σύνδεση και την τρυφερότητα μεταξύ των συντρόφων, είναι το κλειδί για την ευτυχία στα ζευγάρια που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους δεσμό. Ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι το σεξ βοηθάει στην ενίσχυση των ψυχικών δεσμών είναι στοιχεία από το χώρο της Νευροεπιστήμης. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι όταν βιώνουμε σεξουαλική επιθυμία, ενεργοποιούνται οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου με όταν βιώνουμε αισθήματα αγάπης.

Άτομα που νιώθουν ανασφάλεια σε σχέση με τα αισθήματα που τρέφει ο σύντροφος τους για αυτούς ή άτομα που φοβούνται την οικειότητα και είναι συναισθηματικά αποστασιοποιημένα, μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και ικανοποίηση. Άρα όταν λείπει ένας από τους δύο παράγοντες προσωπικής ευτυχίας, το ζευγάρι παραπαίει και ο χωρισμός έρχεται πιο εύκολα. 

Σχετικά Άρθρα