ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξ και ουρολοιμώξεις του καλοκαιριού

09 Ιουνίου 2022, 18:00

images

Επιτακτική ανάγκη ούρησης, μικρή ποσότητα ούρων, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, θολά ούρα, πυελικός πόνος στις γυναίκες και πόνος στο ορθό στους άνδρες, πόνος στο σεξ ειδικά στις γυναίκες, είναι τα βασικά συμπτώματα της ουρολοίμωξης που το καλοκαίρι έχει την ...τιμητική της.

Όπως όλα δείχνουν, το βρεγμένο μαγιό που αφήνουμε να στεγνώσει σιγά-σιγά επάνω μας υπό σκιά, αποτελεί το κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη. 

Προς αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε μάς οδηγούν οι ακατάλληλες παραλίες και πισίνες που περιέχουν ακόμα και μικρές ποσότητες ακαθαρσιών είναι ικανές να προκαλέσουν τον πολλαπλασιασμό μικροβίων όπως και οι κοινόχρηστες τουαλέτες.

Επιπροσθέτως, δεν πίνουμε όσο νερό χρειαζόμαστε το καλοκαίρι ώστε να διατηρούμε επαρκώς ενυδατωμένο τον οργανισμό και να ουρούμε συχνά ώστε να καθαρίζουν οι νεφροί και η κύστη.  

Οι συμβουλές των ουρολόγων είναι ξεκάθαρες:

Αλλαγή του βρεγμένου μαγιό ή γρήγορο στέγνωμα κάτω από τον ήλιο για το κάτω μέρος του σώματος.

Προσοχή σε ποιες θάλασσες και πισίνες κολυμπάμε.

Κατανάλωση άφθονου νερού, μέχρι και 2 λίτρα ημερησίως.

Να πηγαίνουμε συχνά τουαλέτα όταν θέλουμε να ουρήσουμε και να μην αναβάλλουμε την ούρηση.

Να αδειάζουμε όλη την κύστη μας κάθε φορά που πάμε τουαλέτα.

Να προσέχουμε τις κοινόχρηστες ξαπλώστρες. Να μην καθόμαστε ποτέ επάνω τους χωρίς χρήση της δικής μας πετσέτας την οποία επίσης θα πλένουμε συχνά και θα την χρησιμοποιούμε από την ίδια πάντα πλευρά.

Με τα πρώτα συμπτώματα να ζητάμε συμβουλή γιατρού και να κάνουμε εξέταση ούρων. 

Στις γυναίκες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι μερικές φορές μπερδεύουν τα συμπτώματα ουρολοίμωξης με αυτά των μικροβιακών μολύνσεων του κόλπου.


Σχετικά Άρθρα