ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξ και κατάθλιψη δεν πάνε μαζί

17 Μαΐου 2023, 18:00

images

Τα άτομα που υποφέρουν από μέτρια ως σοβαρή κατάθλιψη, είτε λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, είτε όχι, αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα.

Πρώτα έχουμε αυτούς που δεν έχουν διαγνωστεί ακόμα και περνούν τη δυσκολία αβοήθητοι. Σε αυτούς, ένα από τα πρώτα που σταματάει στην καθημερινότητα είναι η ευχαρίστηση. Ούτε το φαγητό, ούτε οι παρέες, ούτε οι διασκεδάσεις και φυσικά ούτε το σεξ τους αφορά. Οπότε μπορεί κάποιος να πει ότι η ανηδονία (έλλειψη δυνατότητας να νιώσουν ηδονή) είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Έπειτα έχουμε αυτούς που έχουν πάρει διάγνωση από ειδικό αλλά βρίσκονται ακόμα στα πρώτα στάδια της θεραπείας (με φάρμακα και επισκέψεις στον ψυχολόγο ή ψυχίατρο). Και σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, το τελευταίο που φαίνεται σημαντικό μέσα στην όλη περιπέτεια με την ψυχική τους υγεία, είναι το σεξ. Ούτε το χρειάζονται, ούτε το επιθυμούν.

Υπάρχουν και αυτοί οι ασθενείς με κατάθλιψη που έχουν την ανηδονία και την πεσμένη λίμπιντο ως παρενέργεια της φαρμακευτικής τους θεραπείας. Πάντως το 50% των ασθενών που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά της κατηγορίας SSRI, δηλώνουν ότι δεν έχουν απολύτως καμία επιθυμία για σεξ ούτε μπορούν να φτάσουν σε οργασμό.

Οι σεξολόγοι συστήνουν να μην πιέζεται το άτομο να βάλει και πάλι το σεξ στη ζωή του καθώς πρέπει να επιλύσει πρώτα ένα σημαντικότερο πρόβλημα που είναι η κατάθλιψη. Σε δεύτερο χρόνο, μόλις αρχίσει να νιώθει καλύτερα, μπορεί να ξεκινήσει με αγγίγματα, ρομαντικά ραντεβού και γενικά ήπιες κινήσεις, να "ξανασυστηθεί" με τον ερωτικό εαυτό του και να κερδίσει πίσω τη σεξουαλικότητά του.

Σχετικά Άρθρα