ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξ και ευλογιά των πιθήκων: Μύθοι κι αλήθειες

10 Ιουνίου 2022, 18:00

images

Η έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική συνδέθηκε από την αρχή με σεξουαλικές συμπεριφορές και φεστιβάλ στα οποία συμμετείχαν ομοφυλόφιλοι άνδρες. Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι δεν πρόκειται ούτε για αμιγώς σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ούτε για νόσο ανθρώπων με συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό! Πρόκειται για έναν ιό που κολλάει με το άγγιγμα, την επαφή με ρούχα και κλινοσκεπάσματα ασθενούς και πιθανώς και αερογενώς από τη συζήτηση σε κοντινή απόσταση και αφορά όλους μας...

Το CDC (Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ) συμβουλεύει τους ταξιδιώτες να «λαμβάνουν αυξημένα μέτρα προφύλαξης» για να αποφύγουν τη μόλυνση, ιδίως να μην έχουν στενές επαφές με ανθρώπους με εξανθήματα στο δέρμα και στα γεννητικά όργανά τους, καθώς και με υλικά που έχουν χρησιμοποιήσει ασθενείς με τη νόσο, όπως ρούχα και κλινοσκεπάσματα, ούτε να καταναλώνουν κρέας από άγρια ζώα.

Ο κίνδυνος μόλυνσης από ευλογιά των πιθήκων θεωρείται ακόμη χαμηλός για το γενικό πληθυσμό. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η μετάδοση μπορεί να γίνει και αερογενώς, τουλάχιστον σε πολύ μικρές αποστάσεις, πρόσωπο με πρόσωπο. Μολονότι η αερογενής μετάδοση συνιστά μόνο έναν μικρό παράγοντα στην εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σε θέση να κάνουν βάσιμη εκτίμηση για το πόσο συμβάλει αυτή η οδός στη διάδοση της νόσου, σύμφωνα με τους New York Times.

Το CDC συνιστά εξάλλου στους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων να φορούν μάσκα, ιδίως εάν έχουν αναπνευστικά συμπτώματα, ενώ συμβουλεύει και όσοι μένουν μαζί τους να κάνουν το ίδιο όταν πλησιάζουν ασθενή. Πολλά ερωτηματικά έχουν ακόμη οι επιστήμονες, όπως γιατί στο τρέχον διεθνές ξέσπασμα έχουν καταγραφεί μόνο σχετικά ήπια κρούσματα, κατά πόσο γίνεται μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς, εδώ και πόσο καιρό κυκλοφορεί εκτός Αφρικής ο ιός, εάν μπορεί να μεταδοθεί με το σπέρμα ή τις κολπικές εκκρίσεις κ.ά.


Πάντως, όσοι εκτέθηκαν πρόσφατα στον ιό, μπορούν να κάνουν δύο εμβόλια (ACAM200 ή JYNNEOS) για να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων ή και να αποφύγουν τελείως τη νόσηση.

Σχετικά Άρθρα