ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξ και εφηβεία: Προσοχή σε γονείς και γιατρούς από την τάση υπερβολής των παιδιών

29 Απριλίου 2022, 18:00

images

Από περιπτώσεις εφήβων που έκαναν συναινετικό σεξ -όση συναίνεση είναι σε θέση να έχει ένα άτομο ανώριμο- και μετά κατήγγειλαν βιασμό επειδή δεν τους άρεσε... Ως περιπτώσεις νέων που επειδή ζηλεύουν τους συνομηλίκους οι οποίοι έχουν σχέση, λένε ψέματα ότι έχουν κι εκείνοι εμπλέκοντας στο ψέμα και υπαρκτά πρόσωπα, τα παραδείγματα εκούσιων και ακούσιων ψεμάτων είναι συνηθισμένα στις ηλικίες αυτές. Γονείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί και λοιποί ειδικοί πρέπει ως εκ τούτου να έχουν πάντα υπόψη ότι όσα ακούν από τον έφηβο ή το νέο ενήλικα, ίσως έχουν ένα βαθμό υπερβολής.

Δεν είναι κακού χαρακτήρα τα παιδιά που υπερβάλλουν... Όλοι οι έφηβοι μεταξύ 13 και 20 περίπου ετών ψάχνουν να βρουν τον εαυτό τους και τη θέση τους στον κόσμο. Στην προσπάθεια αυτή σοκάρονται και κομπλεξάρονται με το παραμικρό... Αν -για παράδειγμα- έχουν λίγα κιλά παραπάνω, ή ακμή στο πρόσωπο, ή έντονη τριχοφυΐα τα κορίτσια, ή ακόμα κάποιο πρόβλημα στην ομιλία, ή εσωστρέφεια που τους απομακρύνει από παρέες, τότε έρχεται η ...ψυχολογική "καταστροφή".

Καθώς η ανωριμότητα δεν επιτρέπει στα παιδιά να βάλουν το κάθε πρόβλημα στη σωστή του βάση και να του δώσουν όση έκταση του αρμόζει, το μεγαλοποιούν, το γενικεύουν και χάνουν και τα ίδια τα όρια που χωρίζουν την αλήθεια, από την υπερβολή και το ψέμα. Στο μυαλό και τον ψυχισμό τους για όλα φταίνε οι άλλοι, το πρόβλημα είναι άλυτο και η ζωή τους έχει καταστραφεί!

Στη συνέχεια "ομολογούν" αυτές τις υπερβολές στους ενήλικες που τα περιβάλλουν σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή ή να εξηγήσουν γιατί είναι προβληματισμένα... Και οι ενήλικες -ξεχνώντας ότι έχουν απέναντί τους ένα μπερδεμένο νέο άνθρωπο- πανικοβάλλονται ότι σίγουρα κάτι ανεπανόρθωτο έχει συμβεί.

Βεβαίως δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και ίσως ο νέος να μην υπερβάλλει αλλά να κυριολεκτεί! Ωστόσο όταν τον ακούσει για πρώτη φορά ο έμπειρος ενήλικας πρέπει να τον ηρεμήσει, να του ζητήσει να μοιραστεί όλες τις λεπτομέρειες και να προσπαθήσει να φέρει στην επιφάνεια όλη την αντικειμενική αλήθεια. Κι αν όντως υπάρχει κάτι ανησυχητικό, να ζητήσει βοήθεια ψυχολόγου ή άλλου ειδικού.

Σχετικά Άρθρα