ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξ: Γιατί η γυναίκα κάποιες φορές πονάει υπερβολικά

11 Αυγούστου 2021, 18:00

images

Ο πόνος κατά την σεξουαλική επαφή ονομάζεται ιατρικά δυσπαρευνία και εντοπίζεται στον κόλπο, την κλειτορίδα ή τα χείλη του αιδοίου. Οι λόγοι πολλοί, σωματικοί και ψυχολογικοί...

Η κολπική ξηρότητα, η ατροφική κολπίτιδα, παρενέργειες από αντιισταμινικά και αντι-οιστρογόνα φάρμακα, η ενδομητρίωση, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, κολπικές μολύνσεις, ή σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και ψυχολογικό τραύμα μπορούν να οδηγήσουν στον αφόρητο πόνο κατά την προσπάθεια διείσδυσης του ανδρικού πέους στον γυναικείο κόλπο.

Οι γυναίκες με δυσπαρευνία αισθάνονται επιφανειακό πόνο στην είσοδο του κόλπου, ή βαθύτερο πόνο κατά τη διάρκεια της διείσδυσης ενώ κάποιες μπορεί να εμφανίσουν έντονη σύσφιξη των κολπικών μυών κατά τη διάρκεια της διείσδυσης, γεγονός που δυσχεραίνει ή καθιστά αδύνατη τη σεξουαλική επαφή.

Η διάγνωση είναι εύκολη για τον γυναικολόγο που γνωρίζει τη γυναίκα και τις ιδιαιτερότητες στην υγεία της ώστε να διακρίνει το είδος και την αιτία της δυσπαρεύνιας. Αντίστοιχη άλλωστε είναι και η θεραπεία που προτείνει. Για παράδειγμα, στην ατροφική κολπίτιδα υπάρχει θεραπεία με λέϊζερ ενώ όταν λαμβάνει η γυναίκα φάρμακα που της δημιούργησαν το πρόβλημα, η διακοπή τους συνήθως επαναφέρει την φυσιολογική κατάσταση του κόλπου. Στα ψυχολογικά προβλήματα χρειάζεται αντίστοιχη εξειδικευμένη παρέμβαση.

Σχετικά Άρθρα