ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε ό,τι αφορά τις σεξουαλικές προτιμήσεις άλλο 18 άλλο 30 ετών...

03 Ιουνίου 2020, 18:00

images

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Sex Research, αποδεικνύει ότι καθώς μεγαλώνουμε, αλλάζουν εντελώς οι ερωτικές προτιμήσεις και η σεξουαλικότητά μας!

Στη προοπτική αυτή μελέτη ανέλυσαν στοιχεία από 12.000 τελειόφοιτους μαθητές τους οποίους παρακολούθησαν σε όλη την πορεία μέχρι τα 30 τους χρόνια. Αυτό που αποδείχτηκε ήταν ότι από την εφηβεία ως τα 30 μας χρόνια συμβαίνουν τεράστιες αλλαγές σε αυτά που μας ελκύουν, στους συντρόφους που μας αρέσουν αλλά ακόμα και και στη σεξουαλική ταυτότητά μας.  Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης την ύπαρξη διαφορετικών αναπτυξιακών οδών για τους άνδρες και τις γυναίκες, καθώς η γυναικεία σεξουαλικότητα γίνεται πιο ...ασαφής με την πάροδο του χρόνου. Και οι ειδικοί καταλήγουν μάλιστα στο συμπέρασμα ότι πρέπει αν κάνουμε μαθήματα σεξουαλικού προσδιορισμού στα πρώτα νεανικά μας χρόνια.

«Ο σεξουαλικός προσανατολισμός περιλαμβάνει πολλές πτυχές της ζωής, όπως το για ποιον νιώθουμε έλξη, με ποιον έχουμε σεξουαλική επαφή και πώς αυτοπροσδιοριζόμαστε. Μέχρι πρόσφατα, οι ερευνητές επικεντρώνονταν σε μία μόνο από αυτές τις πτυχές ή τις διαστάσεις για να αξιολογήσουν και να κατηγοριοποιήσουν τους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό μπορεί να υπεραπλουστεύει την κατάσταση, αφού, για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως ετεροφυλόφιλος, ενώ παράλληλα έχει συνευρεθεί σεξουαλικά με συντρόφους του ίδιου φύλου», εξηγεί η Christine Kaestle, καθηγήτρια Αναπτυξιακής Υγείας στο Virginia Tech.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά την πολυετή έρευνα, οι συμμετέχοντες καλούνταν να απαντήσουν για το φύλο από το οποίο ένιωθαν έλξη, το φύλο των συντρόφων τους και το αν τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονταν «ετεροφυλόφιλα», «ομοφυλόφιλα» ή «αμφιφυλόφιλα».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εμπειρίες σεξουαλικού προσανατολισμού κάποιων ανθρώπων ποικίλλουν με την πάροδο του χρόνου και οι τρεις παραδοσιακές κατηγορίες «straight», «bisexual» και «gay» είναι ανεπαρκείς για να περιγράψουν τα διαφορετικά πρότυπα έλξης με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, τέτοια αναπτυξιακά μοτίβα περιγράφονται καλύτερα σε εννέα κατηγορίες, που διαφέρουν τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Για τους νέους άνδρες αυτά τα μοτίβα περιγράφονται ως:

– straight (87%),

– κυρίως straight ή bi (3,8%),

– αναδυόμενοι gay (2,4%)

– με ελάχιστη σεξουαλική έκφραση (6,5%).

Οι νέες γυναίκες περιγράφηκαν καλύτερα από πέντε κατηγορίες:

– straight (73,8%),

– κυρίως straight με διακοπές (10,1%),

– αναδυόμενες bi (7,5%),

– αναδυόμενες λεσβίες (1,5%)

– με ελάχιστη σεξουαλική έκφραση (7%).

Οι straight αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα και εμφάνισαν τις λιγότερες αλλαγές στις σεξουαλικές τους προτιμήσεις με την πάροδο του χρόνου. Και οι άντρες ήταν πιο πιθανό να είναι straight (9/10) σε σύγκριση με λιγότερο από τα 3/4 των γυναικών. Αντίστοιχα τις περισσότερες αλλαγές ανέφεραν οι άνδρες και οι γυναίκες στη μέση του φάσματος της σεξουαλικότητας, καθώς και εκείνοι των «αναδυόμενων» ομοφυλοφιλικών ομάδων και των λεσβιών.

Η Δρ Kaestle τονίζει ότι οι ονομασίες των κατηγοριών δεν αποσκοπούν να αντικαταστήσουν ή να αντικρούσουν την τρέχουσα ταυτότητα ενός ατόμου που έχει αυτοπροσδιοριστεί σεξουαλικά. Αντίθετα, ελπίζει ότι τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς μια σειρά εμπειριών και προτύπων σεξουαλικού προσανατολισμού μπορεί με την πάροδο του χρόνου να διαμορφώσει τις εμπειρίες όσων ανήκουν σε σεξουαλικές μειονότητες.

Σχετικά Άρθρα