ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε εξέλιξη οι έρευνες για μη ορμονικά ανδρικά αντισυλληπτικά

30 Μαρτίου 2022, 18:00

images

Μία προκαταρκτική έρευνα σε πειραματόζωα, θα μπορούσε να φέρει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη μίας από του στόματος, μη ορμονικής μορφής αντισύλληψης αποκλειστικά για άνδρες. Η εν λόγω έρευνα παρουσιάστηκε σε συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας και είναι ένα μη ορμονικό αντισυλληπτικό χωρίς εμφανείς παρενέργειες.

«Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό ανδρικό από του στόματος αντισυλληπτικό, αλλά χωρίς επιτυχία», δήλωσε ο γιατρός Abdullah al Noman, ερευνητής και μεταπτυχιακός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Θέλαμε να αναπτύξουμε ένα μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό και να αποφύγουμε παρενέργειες» συνέχισε.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι το μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό που ονομάζεται YCT529 ήταν σε θέση να κάνει τα ποντίκια υπογόνιμα χωρίς παρενέργειες.

Οι δοκιμές του φαρμάκου σε ανθρώπους αναμένεται να πραγματοποιηθούν αργότερα αυτό το έτος, αλλά οι ειδικοί που μίλησαν με το Healthline προειδοποιούν ότι τα ίδια αποτελέσματα μπορεί να μην παρατηρηθούν στους ανθρώπους.

Πολλές από τις επιλογές ανδρικής αντισύλληψης που βρίσκονται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές στοχεύουν στην ανδρική σεξουαλική ορμόνη που ονομάζεται τεστοστερόνη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία παρενεργειών, όπως κατάθλιψη, αύξηση βάρους και αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης.

Ο Δρ Michael Eisenberg, καθηγητής Ουρολογίας και Ανδρικής Υπογονιμότητας στο Στάνφορντ, εξηγεί ότι μέρος της πρόκλησης για τη δημιουργία ενός από του στόματος αντισυλληπτικού για τους άνδρες, είναι η στόχευση σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της αναπαραγωγικής οδού.

«Ο όρχις υποτίθεται ότι είναι μια περιοχή με ανοσολογικό προνόμιο. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να στοχεύσει ένα φάρμακο εκεί συγκεκριμένα… Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας έχει αναπτύξει τον τρόπο για τη δημιουργία σπέρματος περιορίζει πραγματικά το τι μπορεί να επηρεάσει αυτήν την περιοχή», αναφέρει.

«Το χάσμα μεταξύ των ποντικών και των ανθρώπων είναι μεγάλο. Είναι δύσκολο να ρωτήσεις ένα ποντίκι σχετικά με την κακή διάθεση ή την κούραση ή άλλες παρενέργειες που μπορεί να εκδηλωθούν σε ανθρώπινες μελέτες. Ανυπομονώ να δω τι δείχνουν οι δοκιμές σε ανθρώπους», δήλωσε ο Δρ Jesse Mills, διευθυντής της Ανδρικής Κλινικής στο UCLA.


Σχετικά Άρθρα