ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ρεκόρ κρουσμάτων με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στις ΗΠΑ

13 Μαΐου 2020, 18:00

images

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αποτέλεσαν στα μέσα του 20ου αιώνα μια μάστιγα που στοίχιζε ακόμα και ζωές (ειδικά στην περίπτωση της σύφιλης). Με την ανακάλυψη των αντιβιοτικών η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά ενώ με την ευρεία χρήση των προφυλακτικών από το 1970 και μετά, τα νοσήματα αυτά μειώθηκαν στο ελάχιστο σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου... Νέες μελέτες ωστόσο αναφέρουν ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αυξήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια ειδικά στις ΗΠΑ. 

Κονδυλώματα, χλαμύδια, γονόρροια ή βλενόρροια, AIDS, ηπατίτιδα C, τριχομονάδες και ηπατίτιδα Β είναι τα πιο συχνά σήμερα. Αλλά με το πρώτο και το τελευταίο να έχουν ακόμα και διαθέσιμο εμβόλιο για την πρόληψή τους, και την ενημέρωση για τη σεξουαλική υγεία να είναι πια διαθέσιμη ακόμα και στα μικρά παιδιά, αποτελεί έκπληξη γιατί τα νοσήματα αυτά παρουσιάζουν έξαρση στις δυτικές κοινωνίες...

Προφανώς ακριβώς επειδή η θεραπεία τους είναι πια πολύπλευρη και σχετικά εύκολη, θεωρούνται ως "άκακα" και ανάξια λόγου. Σε μια εποχή που ακόμα και το AIDS δεν σκοτώνει ανθρώπους που έχουν πρόσβαση στις θεραπείες -κοκτέϊλ (αλλά βέβαια σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους σε υποανάπτυκτες χώρες, οι νέοι επιλέγουν να κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό και μάλιστα με πολλαπλούς συντρόφους. 

Είμαστε πίσω εκεί που βρισκόμασταν πριν από δεκαετίες, σημείωσε σε δηλώσεις του ο Δρ Jonathan Mermin, διευθυντής του αμερικανικού CDC's National Center for HIV/AIDS, Viral Hepatitis, STD, and TB Prevention. Και αυτό το πισωγύρισμα στοιχίζει σε νέους και λιγότερο νέους ανθρώπους ταλαιπωρία, φάρμακα, επώδυνες θεραπείες, προβλήματα γονιμότητας και ψυχολογικό στρες.

Στις ΗΠΑ μάλιστα οι ειδικοί συζητούν ήδη να γίνει ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης για την ανάσχεση της έξαρσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, αφού πρώτα τελειώσει η κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού.

Σχετικά Άρθρα