ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αποβολές

28 Δεκεμβρίου 2022, 18:00

images

Στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων στο Netflix, ο πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle μίλησαν για το πώς η δούκισσα βίωσε μια αποβολή τον Ιούλιο του 2020. Περίπου εκείνη την εποχή, το ζευγάρι είχε καταθέσει αγωγή εναντίον μιας ταμπλόιντ με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο για τη δημοσίευση ενός προσωπικού σημειώματος που είχε γράψει η Markle στον πατέρα της το 2018.

Ο Harry λέει ότι πιστεύει ότι το άγχος που βίωνε η Meghan από τη μήνυση και οι αμέτρητες άγρυπνες νύχτες που οδήγησαν, συνέβαλαν στην αποβολή. «Τώρα, γνωρίζουμε απολύτως ότι η αποβολή προκλήθηκε από αυτό; Φυσικά και όχι. Αλλά έχοντας κατά νου το άγχος που προκάλεσε αυτό, την έλλειψη ύπνου και το χρονοδιάγραμμα της εγκυμοσύνης, πόσες εβδομάδες ήταν, μπορώ να πω από αυτό που είδα, ότι η αποβολή δημιουργήθηκε από αυτό που προσπαθούσαν να της κάνουν», είπε ο Harry.

Όπως αναφέρει το Healthline, η αποβολή, ή πρόωρη απώλεια εγκυμοσύνης, συμβαίνει περίπου στο 10% των γνωστών κυήσεων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Άλλες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο αριθμός είναι υψηλότερος, καθώς πολλές εγκυμοσύνες αποβάλλουν πριν καν συνειδητοποιήσουν πως εγκυμονούν.

Αν και υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να βιώσει αποβολή - συμπεριλαμβανομένων των χρωμοσωμικών ανωμαλιών, η ηλικία της μητέρας, η παχυσαρκία και η κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα - το άγχος θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην απώλεια αυτή.

«Η αίσθηση κάποιου βαθμού στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι φυσιολογική - ειδικά από τη στιγμή που το σώμα περνάει πολλές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων ορμονικών αλλαγών που μερικές φορές μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική διάθεση», δήλωσε η Ashley Wiltshire, ειδική αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας και υπογονιμότητας και μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Κέντρο Γονιμότητας του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2017 διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος αποβολής ήταν σημαντικά υψηλότερος σε γυναίκες που βίωσαν έντονο ψυχολογικό στρες.

«Πιστεύουμε ότι ο τύπος άγχους που συνδέεται περισσότερο με την απώλεια εγκυμοσύνης είναι το χρόνιο στρες, από καταστάσεις όπως το τραύμα, ο ρατσισμός και οι ανομίες, η βία και η φτώχεια», δήλωσε στο Healthline η Δρ Arianna Cassidy, ειδικός μητρικής-εμβρυϊκής ιατρικής στο Τμήμα Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Επομένως, αν και απαιτείται ακόμη αρκετή έρευνα επί του θέματος, καθώς δεν είναι σαφές πώς το άγχος συνδέεται με την αποβολή, θεωρείται ότι συνδέεται με πολλές φυσιολογικές διεργασίες που θα μπορούσαν να διαταράξουν την υγεία μιας εγκυμοσύνης.



Σχετικά Άρθρα