ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς σχετίζεται η γυναικομαστία με την ανεπάρκεια τεστοστερόνης

13 Ιουλίου 2022, 18:00

images

Η γυναικομαστία, δηλαδή ο αυξημένος όγκος των μαστών στους άνδρες, μπορεί να είναι σύμπτωμα ανεπάρκειας τεστοστερόνης (TD), προειδοποιούν επιστήμονες.

Ο Petr Holy, ειδικός ουρολόγος στην Men's Health Clinic Kingston αναφέρει μερικά από τα κοινά σημάδια χαμηλής τεστοστερόνης. Το σύνδρομο ανεπάρκειας τεστοστερόνης (TD) μπορεί να επηρεάσει άνδρες όλων των ηλικιών, αλλά παρατηρείται ιδιαίτερα σε εκείνους στα τέλη της δεκαετίας των 40 και στις αρχές της δεκαετίας των 50 ετών.

Ο Holy προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα προειδοποιητικά σημάδια του συνδρόμου, τα οποία επισημαίνει ότι συχνά μπορούν να απορριφθούν από τους ασθενείς, ανέφερε η Wales Online. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων που μπορεί να περιλαμβάνουν τη λεγόμενη γυναικομαστία, χαμηλή σεξουαλική ορμή, ευερεθιστότητα και κατάθλιψη. Ειδικότερα, ο ουρολόγος δήλωσε: «Η ανεπάρκεια τεστοστερόνης είναι μια αναγνωρισμένη κατάσταση και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής για τους πάσχοντες. Είναι ένα δύσκολο θέμα για μερικούς να μιλήσουν, καθώς μπορούν λανθασμένα να υποθέσουν ότι η μείωση της τεστοστερόνης τους κάνει με κάποιο τρόπο "λιγότερο άντρες". Στην πραγματικότητα, είναι μια κοινή πάθηση με ορισμένες εκτιμήσεις να υποδηλώνουν ότι επηρεάζει περίπου έναν στους τέσσερις άνδρες".

Ο Δρ Holy πρόσθεσε ακόμα: «Η κούραση μπορεί να είναι ένα κοινό σύμπτωμα που είναι εύκολο να απορριφθεί, θεωρώντας πως οφείλεται στο ότι «μεγαλώνετε», αλλά αν την παρατηρείτε μαζί με τη στυτική δυσλειτουργία, τη μειωμένη μυϊκή μάζα ή την κατάθλιψη ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα, φροντίστε να μιλήσετε με έναν ειδικό.  Η ανεπάρκεια τεστοστερόνης μπορεί να είναι θεραπεύσιμη με τη σωστή φροντίδα».

Τα συμπτώματα της TD μπορεί επίσης να υπάρχουν για διάφορους άλλους λόγους, γι' αυτό ο Holy προτείνει να μιλήσετε με έναν ειδικό, εάν υποφέρετε από οποιεσδήποτε αλλαγές στο σώμα ή τη διάθεσή σας που σας προκαλούν ανησυχία. Τέλος, ορισμένες συγγενείς παθήσεις, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η απώλεια ή η βλάβη στους όρχεις σας μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε παρόμοια συμπτώματα, όπως η TD.

''Μερικοί άνδρες μπορεί να θεωρήσουν πολύ δύσκολο το να μιλήσουν για την υγεία τους, αλλά είναι πάντα καλύτερο να μιλήσετε στο γενικό γιατρό σας ή στον ουρολόγο σας, που μπορεί να σας πει τι είναι σωστό για εσάς και να σας βοηθήσει'', κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα