ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς σχετίζεται η άσκηση με την καλή σεξουαλική υγεία;

22 Μαρτίου 2022, 18:00

images

Η άσκηση είναι γνωστό ότι είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας. Μια νέα μελέτη αναφέρει τώρα ότι αυτό συμπεριλαμβάνει και τη σεξουαλική υγεία και μάλιστα τονίζει ότι οι άνδρες με μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης ή υψηλότερο ΔΜΣ έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο The Journal of Sexual Medicine.

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο ίδιο περιοδικό, σημειώθηκε ότι οι γυναίκες που ασκούνταν έξι ώρες την εβδομάδα εμφάνισαν χαμηλότερη σεξουαλική δυσφορία σε σύγκριση με εκείνες τις γυναίκες που δεν ασκούνταν. Έδειξε επίσης ότι όσοι ασκούνταν έδειξαν υψηλότερα επίπεδα επιθυμίας, διέγερσης και οργασμού.

Με την παχυσαρκία και την έλλειψη άσκησης, το 43% των γυναικών και το 31% των ανδρών έχουν κάποια μορφή σεξουαλικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας, η διαθέσιμη βιβλιογραφία παρέχει άφθονα στοιχεία για τις ευεργετικές επιδράσεις της σωματικής άσκησης σε ορμόνες, όπως η ωκυτοκίνη, η κορτιζόλη ή τα οιστρογόνα, που φαίνεται να επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία και τη διέγερση. Ομοίως, η άσκηση φαίνεται να ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο εμπλέκεται τόσο στη σεξουαλική διέγερση όσο και στον οργασμό. Όσον αφορά τις παραδοσιακές μορφές άσκησης, έχει αποδειχθεί ότι η προπόνηση με σωματική αντίσταση και η αερόβια σωματική άσκηση είναι αποτελεσματικά στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Ο Δρ Sheetal Rane, Επικεφαλής Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Νοσοκομείου Bhatia, στη Βομβάη, ανέφερε ότι μια τακτική ρουτίνα άσκησης βοηθά στη βελτίωση της ευελιξίας, της δύναμης και της αντοχής που «αυξάνει την αντοχή που απαιτείται για τη σεξουαλική δραστηριότητα. Οι αερόβιες ασκήσεις βελτιώνουν τη συνολική κυκλοφορία του αίματος και αποτρέπουν τα ''μπλοκαρίσματα'' στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό επίσης είναι ευεργετικό για τη διατήρηση της ροής του αίματος στα σεξουαλικά όργανα. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθά στην πρόληψη της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες, η οποία είναι αρκετά συχνή ως μία ηλικία», είπε ο Δρ Rane.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασκήσεις βοηθούν επίσης στην απελευθέρωση ενδορφινών στο σώμα, οι οποίες είναι επίσης γνωστές ως «ορμόνες της ευτυχίας». «Είναι γνωστό ότι αναστέλλουν τον πόνο, ανακουφίζουν από το στρες, ενισχύουν την ευτυχία και προάγουν την ευχαρίστηση», δήλωσε.

Τέλος, οι ασκήσεις σε οποιαδήποτε μορφή διατηρούν μια υγιή ροή αίματος, η οποία είναι καθοριστική για τη διατήρηση μιας υγιούς ψυχικής και συναισθηματικής υγείας, μαζί με τις σχέσεις, πρόσθεσε ο Δρ Tushar Tayal, ανώτερος σύμβουλος στο Narayana Superspecialtiy Hospital του Gurugram.


Σχετικά Άρθρα