ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να διατηρήσουμε υγιή σεξουαλική ζωή καθώς μεγαλώνουμε

13 Μαρτίου 2024, 18:00

images

Οι αλλαγές που υφίσταται το σώμα μας καθώς μεγαλώνουμε, συχνά επηρεάζουν και τη σεξουαλική μας ζωή, αναφέρει το Harvard Health Publishing. Αν και τα φάρμακα και οι σεξοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν, ίσως να μπορέσετε να επιλύσετε δευτερεύοντα σεξουαλικά ζητήματα και χωρίς αυτά. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Καθώς μεγαλώνετε, οι σεξουαλικές σας αποκρίσεις επιβραδύνονται. Εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας για επιτυχία βρίσκοντας ένα ήσυχο, άνετο περιβάλλον για σεξ χωρίς διακοπές. Επίσης, κατανοήστε ότι οι σωματικές αλλαγές στο σώμα σας σημαίνουν ότι θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να διεγερθείτε και να φτάσετε σε οργασμό.

Χρησιμοποιήστε λίπανση. Συχνά, η κολπική ξηρότητα που ξεκινά στην περιεμμηνόπαυση μπορεί εύκολα να διορθωθεί με λιπαντικά υγρά και τζελ. Χρησιμοποιήστε τα ελεύθερα για να αποφύγετε το επώδυνο σεξ - ένα πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε εντάσεις με το/τη σύντροφό σας. Εάν τα λιπαντικά δεν αποβούν αποτελεσματικά, συζητήστε άλλες επιλογές με το γιατρό σας.

Να είστε τρυφεροί. Ακόμα κι αν είστε κουρασμένοι, εκνευρισμένοι ή αγχωμένοι, το να αφιερώσετε λίγο χρόνο σε φιλιά και αγκαλιές, είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός συναισθηματικού δεσμού.

Προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Κάντε κάτι χαλαρωτικό μαζί πριν το σεξ, όπως να το παίξετε ένα παιχνίδι ή να βγείτε για ένα ωραίο δείπνο. Εναλλακτικά, δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης , όπως ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή γιόγκα.

Και το σημαντικότερο: Μην τα παρατάτε. Εάν καμία από τις προσπάθειές σας δεν φαίνεται να ευδοκιμεί, μην απελπίζεστε. Ο γιατρός σας μπορεί συχνά να προσδιορίσει την αιτία του σεξουαλικού σας προβλήματος και μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσει αποτελεσματικές θεραπείες. Τέλος, ο ίδιος μπορεί να σας προτείνει ένα σεξοθεραπευτή που θα σας βοηθήσει να εμβαθύνετε στα προβλήματα που επηρεάζουν τη σεξουαλική σας ζωή.

Σχετικά Άρθρα