ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να αυξήσετε τις πιθανότητες η σχέση σας να διαρκέσει περισσότερο

26 Ιουλίου 2023, 18:00

images

Εδώ και δεκαετίες, οι ψυχολόγοι εξετάζουν πώς λειτουργούν οι σχέσεις και ποιο θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να διαρκέσουν. Αφού μελέτησαν ζευγάρια για περισσότερα από 50 χρόνια, ο Δρ John Gottman και η Δρ Julie Schwartz Gottman, συνιδρυτές του The Gottman Institute και του Love Lab, έχουν εντοπίσει ποια πιστεύουν ότι είναι η απάντηση για να κάνετε μια σχέση επιτυχημένη: Η στροφή προς τη σχέση σας.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε από το CNBC, οι Gottmans είπαν ότι, όταν τα τα άτομα στο ζευγάρι στρέφονται το ένα προς το άλλο, αλληλεπιδρούν με τη διάθεσή τους για επικοινωνία. Αυτή η διάθεση μπορεί να αφορά από ένα τηλεφώνημα έως την επιθυμία να συμμετάσχετε σε σοβαρή συζήτηση για τη σχέση σας, αναφέρει το Independent.

Το ζευγάρι ανέφερε μια εργαστηριακή μελέτη από τη έρευνά τους, η οποία μελέτησε ζευγάρια που είχαν μείνει μαζί για 6 χρόνια, διαπιστώνοντας ότι αυτά τα ζευγάρια στρέφονταν το ένα προς το άλλο τουλάχιστον το 86% του χρόνου τους. Τα ζευγάρια που εξέτασαν και είχαν χωρίσει στράφηκαν το ένα προς το άλλο μόνο το 33% των περιπτώσεων.

Οι ψυχοθεραπεύτριες Katie McKenna και Helen Villiers, οι οποίες είναι οι οικοδέσποινες του podcast In Sight με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, είπαν ότι η στροφή προς τις σχέσεις σας σημαίνει ότι δημιουργείτε το χώρο ώστε να ακούσετε πραγματικά το σύντροφό σας. Σας δίνει επίσης την ευκαιρία να ανακαλύψετε εάν και πώς οι τρέχουσες σκέψεις του συντρόφου σας συνδέονται με παλαιότερα συναισθήματα, πιθανά συναισθήματα που ένιωσαν για πρώτη φορά πριν από χρόνια.

«Όταν μιλάμε για στροφή προς την κατεύθυνση αυτή, αναγνωρίζουμε εκείνες τις ανεκπλήρωτες ανάγκες από την παιδική ηλικία που εμφανίζονται σε αυτήν την τρέχουσα κατάσταση».

Η Villiers κατέστησε επίσης σαφές ότι, όταν αναγνωρίζετε τα συναισθήματα του συντρόφου σας, θα πρέπει να βάζετε ένα όριο ώστε να μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για το πώς νιώθει το έτερον ήμισυ. Τελικά, όλοι συμφωνούν στο ότι η ιδέα της στροφής προς τη σχέση μπορεί να τη βοηθήσει να διαρκέσει.


Σχετικά Άρθρα