ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να αντιμετωπίσετε την έλλειψη σεξουαλικής επαφής στο γάμο

31 Μαΐου 2022, 18:00

images

Οι περισσότεροι άνθρωποι παντρεύονται έχοντας στο νου τους ότι, με την πάροδο του χρόνου, ίσως μειωθούν οι σεξουαλικές επαφές αλλά ελάχιστοι θεωρούν πιθανό να καταργηθεί πλήρως η σεξουαλική επαφή. Αλλά μια κοινή έρευνα των Mumsnet, Gransnet και Relate διαπίστωσε ότι το ¼ των μακροχρόνιων σχέσεων στερείται παντελώς σεξουαλικής επαφής. 

Οι ειδικοί θεωρούν ότι σχέση χωρίς σεξ σημαίνει ότι το ζευγάρι συνευρίσκεται λιγότερο από 10 φορές το χρόνο. Ωστόσο δεν λείπουν οι περιπτώσεις που ένα ζευγάρι (κάτω των 65 ετών) δεν έχει κάνει σεξ το τελευταίο 6μηνο! Οι στρεσογόνοι παράγοντες της ζωής είναι συχνά η αιτία, όπως επίσης οι πολλές ώρες εργασίας, οι ανησυχίες για τα χρήματα ή η ανατροφή μικρών παιδιών, αλλά η αναντιστοιχία της λίμπιντο με τη δυσκολία στην επικοινωνία μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο.

Η Vanessa Marin, ψυχοθεραπεύτρια που ειδικεύεται στο σεξ και τις σχέσεις, είπε ότι οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πάντα πόσοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική τους ζωή.

Μόλις καταλάβετε τον πραγματικό λόγο που δεν κάνετε πλέον σεξ, τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το διορθώσετε περιλαμβάνουν:

Να γνωριστείτε ξανά από την αρχή. Είναι εύκολο να θεωρείτε ο ένας τον άλλον δεδομένο σε μια μακροχρόνια σχέση, αλλά μην πέσετε στην παγίδα να δείτε τον σύντροφό σας απλώς ως σύζυγό σας ή ως «μαμά/μπαμπά».

Θυμηθείτε να ρωτήσετε το σύντροφό σας για την ημέρα του ή να προγραμματίσετε ένα κανονικό ραντεβού για να τον κάνετε να νιώσει ξεχωριστός. Εάν η έλλειψη έλξης ευθύνεται για την ατονία στη σχέση σας, το να γνωριστείτε ξανά μπορεί να σας υπενθυμίσει γιατί ερωτευτήκατε ευθύς εξαρχής.

Να ρίξετε μία συνολική ματιά στη σχέση σας. Σύμφωνα με τη Janelle Fraser, δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να επιδιορθώσετε τη σεξουαλική σας ζωή, εάν η υπόλοιπη σχέση σας παραπαίει. «Η έλξη προέρχεται από όλη τη δυναμική της σχέσης», σημειώνει. «Μπορεί να ελκύεσαι σωματικά από κάποιον, αλλά αυτό δεν καθορίζει αν θα υπάρχει καλό σεξ στη σχέση ή όχι».

Να δοκιμάσετε κάτι νέο. Εάν αισθάνεστε ότι η σχέση σας έχει γίνει μονότονη, το να δοκιμάσετε κάτι νέο μπορεί να κάνει τη σεξουαλική σας ζωή ξανά συναρπαστική. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να ξεφύγετε από τη ρουτίνα σας. Η Marin προτείνει να κάνετε "ένα συγκεκριμένο σχέδιο για περισσότερο ποιοτικό χρόνο μεταξύ σας. Συνεργαστείτε ως ομάδα για να παραμείνετε σεξουαλικά συνδεδεμένοι."

Να υπάρξει επικοινωνία. Μην περιμένετε μέχρι να είστε και οι δύο τόσο απογοητευμένοι με την έλλειψη σεξ που να αρχίσετε να επικρίνετε ο ένας τον άλλον. Η Marin συνιστά να μιλάτε για το πρόβλημα με σχετική ουδετερότητα, χωρίς να παραπονιέστε ή να κατηγορείτε, ξεκινώντας από τα πράγματα που σας λείπουν από τη σεξουαλική σας ζωή.

Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να μοιραστείτε μερικές από τις αγαπημένες σας σεξουαλικές αναμνήσεις μαζί: «Να νιώσετε άνετα με αυτό το θέμα συζήτησης προτού ξεκινήσετε τις πιο σοβαρές συζητήσεις».


Σχετικά Άρθρα