ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως μπορούν τα αντικαταθλιπτικά να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία

07 Μαρτίου 2024, 18:00

images

Η μακροχρόνια σεξουαλική δυσλειτουργία είναι αναγνωρισμένη παρενέργεια για ορισμένους ασθενείς που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά. Ειδικότερα, ενώ οι πρώτες αναφορές για επίμονες σεξουαλικές παρενέργειες ως απόκριση στους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) - μία κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ως αντικαταθλιπτικά -άρχισαν να εμφανίζονται στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η PSSD (σεξουαλική δυσλειτουργία μετά τη λήψη SSRI) ως πάθηση, δεν αναγνωρίστηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μέχρι το 2019. Έχει δημιουργηθεί μια οργάνωση ασθενών που ονομάζεται Δίκτυο PSSD.  Η κοινότητα έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 10.000 μέλη σε όλο τον κόσμο.

Ο ψυχίατρος David Healy, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Data Based Medicine, η οποία έχει ως στόχο να κάνει τα φάρμακα ασφαλέστερα, ανησυχεί ιδιαίτερα επειδή η πλειοψηφία των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία με SSRI δεν αποτελεί τις πιο σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης. Αντίθετα, σημειώνει, τείνουν να είναι άτομα με πιο ήπια συμπτώματα, συχνά έφηβοι και νεαροί ενήλικες. «Τα συνταγογραφούν (οι γιατροί) χωρίς πολλή σκέψη αυτές τις μέρες», αναφέρει και συμπληρώνει:

«Τώρα, οι άνθρωποι που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες αυτοκτονίας, χρειάζονται θεραπεία. Αλλά ο μέσος οικογενειακός γιατρός δίνει SSRI σε άτομα που έχουν άγχος ή ήπια κατάθλιψη. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι, εάν εμφανιστεί PSSD, θα υπάρξουν περιπτώσεις αυτοκτονίας, επειδή οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ζήσουν με αυτόν τον τρόπο».

Πλέον, στόχος του Healy και άλλων ερευνητών σε όλο τον κόσμο, είναι να εργάζονται για να προσπαθήσουν να καταλάβουν τους λόγους για τους οποίους εμφανίζεται η PSSD και αν είναι δυνατόν να αντιστραφούν τα συμπτώματά της.

Σχετικά Άρθρα