ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς μπορεί το σεξ να ωφελήσει την ψυχική υγεία;

04 Δεκεμβρίου 2023, 18:00

images

Η σεξουαλική δραστηριότητα, με σύντροφο ή μέσω αυνανισμού, μπορεί να προσφέρει σημαντικά ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη. Όπως η άσκηση, έτσι και το σεξ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της διάθεσης. 

Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να συσχετίζεται με:

- αυξημένη ικανοποίηση για τη ζωή,

- αυξημένα επίπεδα εμπιστοσύνης, οικειότητας και αγάπης στις σχέσεις,

- βελτιωμένη ικανότητα αντίληψης, αναγνώρισης και έκφρασης συναισθημάτων,

- μειωμένη χρήση του ψυχολογικού αμυντικού μηχανισμού ή των ψυχικών διεργασιών για τη μείωση της αγωνίας από συναισθηματικές συγκρούσεις.

Σε μεγαλύτερη ηλικία, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει την ευημερία και την ικανότητά σας να σκέφτεστε. Έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σεξουαλικά ενεργοί ενήλικες μεταξύ 50 και 90 ετών, είχαν καλύτερη μνήμη. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να αισθάνονται κατάθλιψη και μοναξιά.

Η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί επίσης να σας κάνει να φαίνεστε νεότεροι. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην απελευθέρωση οιστρογόνων κατά τη διάρκεια του σεξ. Τέλος, το σεξ μπορεί να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με τον σύντροφό σας, χάρη στην ωκυτοκίνη. Η ωκυτοκίνη μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη των σχέσεων. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η αμοιβαία σεξουαλική ευχαρίστηση βοηθά στο δέσιμο μέσα σε μια σχέση.

Σχετικά Άρθρα