ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως μιλάμε στα παιδιά για το σεξ ανά ηλικία

07 Αυγούστου 2020, 18:00

images

Η σεξουαλικότητα είναι ένα κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης πολύ δομικό και σημαντικό. Αφορά πολλές φορές κομμάτια της προσωπικότητά μας και επιδρά σε άλλους τομείς της κοινωνικότητας και της κοινωνικοποίησης του ατόμου. Για αυτό το λόγο, παραμελώντας τη σεξουαλική αγωγή των παιδιών κάνουμε μεγάλο λάθος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά εκτίθενται σε περίπου 14.000 αναφορές στο σεξ ετησίως με το 75% των προγραμμάτων στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης να περιέχουν σεξουαλικό περιεχόμενο. Μάλιστα οι έφηβοι που εκτίθενται σε σεξουαλικό περιεχόμενο μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας συνήθως ξεκινούν νωρίτερα τη σεξουαλική τους δραστηριότητα αφού ερωτηθέντες νέοι, ηλικίας 14-18 ετών, σε κυπριακή έρευνα, δήλωσαν πως οι περισσότεροι νέοι αρχίζουν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις στην ηλικία των 15-16 ετών.

Με τουλάχιστον 5 εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών να υποβάλλονται ετησίως σε όλον τον κόσμο σε διακοπή εγκυμοσύνης, και 15 εκατομμύρια κορίτσια, ηλικίας 15-19 ετών, να γίνονται κάθε χρόνο μητέρες, τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης επικίνδυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς και καθυστερεί την έναρξη της σεξουαλικής τους δραστηριότητας. 

Όσο πιο νωρίς αρχίσουμε να εξηγούμε στα παιδιά για το σεξ, τόσο το καλύτερο. 

- Στην προσχολική ηλικία τα παιδιά εκφράζονται αυθόρμητα αλλά τότε θα μπουν οι σωστές βάσεις εξηγώντας στο παιδί τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών και πως γεννιούνται τα παιδιά. Επίσης, συζητήσεις για την έννοια της φιλίας, του έρωτα, της αγάπης, και άλλων συναισθημάτων ή σχέσεων είναι σημαντικές στην προσχολική ηλικία. 

Στην σχολική ηλικία τα παιδιά πρέπει να ενημερωθούν για τους τρόπους αντισύλληψης, για πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Πρέπει εξάλλου να ενδυναμωθεί η αυτοπεποίθηση του παιδιού καθώς και η ικανότητά του να εκφράζει τα συναισθήματά του.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν είναι κάτι κάτι ξένο από την υπόλοιπη διαπαιδαγώγηση που δίνουμε στα παιδιά μας. 

Μεταξύ 13-18 χρονών πρέπει να είμαστε κοντά στα παιδιά μας τα οποία μέσα από εμπειρίες και λάθη οδηγούνται στην ενήλικη ζωή. 

Σε αυτές τις ηλικίες αναμένουμε ότι δυσκολεύονται να αποδεχτούν τις πολλές σωματικές αλλαγές και προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα επίπεδα ορμονών, επηρεάζονται από τους φίλους και τα ΜΜΕ και θέλουν να νιώθουν ότι ελέγχουν οι ίδιοι τη ζωή τους.

Ο γονιός πρέπει να κάνει συνεχείς συζητήσεις, να είναι διαθέσιμος α λύσει λάθε απορία του παιδιού και να σχολιάζει μαζί του κάθε περίεργο θέμα της επικαιρότητας. Σημαντικό είναι να είναι  ειλικρινής και υποστηρικτικός χωρίς υπερβολές και ακραία σχόλια. Κανέναν δεν βοήθησε ούτε ο άκρατος συντηρητισμός ούτε ο άκρατος φιλελευθερισμός.


Σχετικά Άρθρα