ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς επηρεάζει τη σχέση η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των συντρόφων;

21 Ιουλίου 2022, 18:00

images

Το να αφιερώνετε  χρόνο για να γιορτάσετε τις επιτυχίες του συντρόφου σας μπορεί να τον βοηθήσει να αισθάνεται καλά και να ενισχύσει την ποιότητα της σχέσης σας. Ωστόσο, δεν συμβαίνει μόνο αυτό. Το να είσαι εκεί τις καλές στιγμές μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να τους καθησυχάσει ότι θα είσαι εκεί και στις κακές στιγμές.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να αναφέρουν την ποιότητα της υποστήριξης την οποία αντιλαμβάνονται ότι εκλαμβάνουν από τον σύντροφό τους καθώς και καθημερινές αναφορές για το πόση κοινωνική υποστήριξη – social support –  (υποστήριξη σε κακές στιγμές) και κεφαλαιοποίηση –capitalization –  (υποστήριξη σε καλές στιγμές) λάμβαναν πραγματικά από το σύντροφό τους. 

Δύο μήνες αργότερα, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια άλλη μέτρηση της ποιότητας της κοινωνικής υποστήριξης. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι οι ημερήσιες αναφορές της ποιότητας κεφαλαιοποίησης των ανθρώπων, αλλά όχι οι ημερήσιες αναφορές κοινωνικής υποστήριξης, επέφεραν αλλαγές στην αντιληπτή ποιότητα της κοινωνικής υποστήριξης μετά από δύο μήνες. Με άλλα λόγια, το πώς αντιδρά ένας σύντροφος όταν οι συμμετέχοντες μοιράζονταν καλές στιγμές ήταν αυτό που διαμόρφωσε πραγματικά τις αντιλήψεις τους για το πόσο υποστηρικτικός θα ήταν ο σύντροφός τους σε κακές στιγμές.

Σε μια άλλη μελέτη που εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνική υποστήριξη και η κεφαλαιοποίηση επηρεάζουν την ικανοποίηση των συντρόφων που πηγάζει από τη σχέση τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι ήταν πιο ικανοποιημένοι με τις σχέσεις τους, εφόσον αντιλαμβάνονταν ότι ο σύντροφός τους παρέχει υποστήριξη είτε σε κακές στιγμές (κοινωνική υποστήριξη) είτε σε καλές στιγμές (κεφαλαιοποίηση). Όσον αφορά την ικανοποίηση από τη σχέση, το να έχεις έναν σύντροφο που είναι υποστηρικτικός σε τουλάχιστον έναν τύπο κατάστασης είναι αρκετός για να σε κάνει να νιώσεις ότι είναι εκεί για σένα.

Αν και μπορεί να υποσχεθούμε ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό των συντρόφων τους σε καλές και κακές στιγμές, ελπίζουμε ότι οι κακές στιγμές είναι σπάνιες. Ωστόσο, το να γνωρίζουμε ότι οι σύντροφοί μας θα είναι δίπλα μας όταν οι καιροί είναι δύσκολοι αποτελεί θεμέλιο λίθο των σχέσεων και της συνολικής υγείας και ευημερίας. 

Η κοινωνική υποστήριξη έχει συνδεθεί ακόμη και με τη θνησιμότητα. Αυτή η γραμμή έρευνας υποδηλώνει ότι το να είμαστε εκεί σε καλές στιγμές είναι ένας τρόπος να δείξουμε ότι θα είμαστε εκεί και στις κακές στιγμές.


Σχετικά Άρθρα